Vaše vijesti. Vaše Viralno

Žene obratite pažnju na ovo, moglo bi vam spasiti život: Ova četiri znaka ukazuju na rak dojke

500

Ljekar vrši testove koji mogu uključiti mamografiju, ultrazvuk, biopsiju ili kombinaciju ova tri i određuje da li je to bol kanceregenog porijekla.

Važno je da i kod kuće provjeravate stane, ako se slučajno uoči promjena odmah se posavjetujte sa ljekarom.

Obratite pažnju na sljedeće znakove:

IZGLED KOŽE SE PROMIJENIO

Hrapavija površina kože koja je lisnata i zadebljala može biti znak raka dojke. U nekim slučajevima rak dojke blokira kanale koji se protežu od unutrašnjosti do spolja, uzrokujući promjene na površini kože, što može učiniti da koža na grudima izgleda kao koža narandže.

IZGLED BRADAVICE SE PROMIJENIO

Neke vrste raka dojka izazivaju preokret ili povlačenje bradavica ka unutra. Obično je to zbog toga što izraslina u grudima mijenja sami oblik dojke. U istraživanju koje je nedavno provedeno 7% žena sa dijagnostikovanim rakom dojke prijavilo je abnormalnost bradavica.

ISCJEDAK IZ BRADAVICE 

Još jedan abnormalni znak može biti iscjedak iz bradavnice, koji nije mlijeko. Iscjedak iz bradavice, na svu sreću ne znači uvijek da imate karcinom dojke, ali se ipak preporučuje da odete ljekaru, ako imate curenje bez dodirivanja bradavice i ako je iscjedak krvav.

CRVENILO I OTICANJE 

Inflamatorni karcinom dojke često počinje crvenom, upaljenom kožom, pošto ćelije raka zatvaraju krvne sudove kroz koje teče limfna tečnost.

Ukoliko primjetite bilo koji od ovih simptoma, odmah otiđite do doktora, koji će vam dati precizniju dijagnozu, a rana dijagnoza najčešće znači i uspješno liječenje bolesti.

Mnoge žene širom svijeta imaju ove simptome, a da ne znaju prepoznati opasnost, tako da ćete dijeljenjem ovog članka pomoći u širenju svijesti o kanceru dojke i njegovom sprečavanju.

Komenatri su zatvoreni.