Vaše vijesti. Vaše Viralno

Zašto se mrze Srbi i Hrvati: Evo kako to objašnjavaju Amerikanci

2,566

Grupa iz Amerike koja stoji iza kanala “Test tube” objavila je na youtubu edukativno informativni prilog u kom objašnjavaju odnos između Hrvatske i Srbije.

-Od religijskog konflikta do sporova oko granice, Hrvatska i Srbija se već decenijama sukobljavaju. Otkrivamo šta se krije iza tog amoniziteta i zašto se ove zemlje mrze, stoji u opisu videa.

U svom izlaganju navode da se neće previše fokusirati na geografske aspekte priče, već kreću od činjenice da su Hrvati i Srbi narodi istočne Evrope, koji vijekovima žive jedni pored drugih, ali jedni su većinom pravoslavci, dok su drugu katolici. Spominju i nastanak Jugoslavije, kralja Aleksandra, Nijemce, naciste, marionetsku državu, najnoviji rat, proglašenje Hrvatske nezavisne države, kao i genocid.

HRVATSKA

Hrvatska (službeni naziv: Republika Hrvatska) je europska država, u geopolitičkom smislu srednjoeuropska i sredozemnadržava, a zemljopisno smještena u južnom dijelu Srednje Europe te u sjevernom dijelu Sredozemlja.Na sjeveru graniči sa Slovenijom i Mađarskom, na istoku sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, na jugu s Crnom Gorom, dok na zapadu s Italijom ima morsku granicu. Kopnena površina iznosi 56.578 km², a površina obalnog mora 31.067 km² što Hrvatsku svrstava među srednje velike europske zemlje. Via Wikipedija. Glavni grad je Zagreb, koji je političko, kulturno, znanstveno i gospodarsko središte Republike Hrvatske. Tijekom hrvatske povijesti najznačajniji kulturološki utjecaji dolazili su iz srednjoeuropskog i sredozemnog kulturnog kruga.

Srbija (službeni naziv: Република Србија), europska je kontinentalna država smještena u jugoistočnoj Europi. Teritorijem obuhvaća dio Panonske nizine na sjeveru, te je djelomice srednjoeuropska država. Duljina granica Srbije je 2114,2 km. Na sjeveru graniči s Mađarskom, na zapadu s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, na jugozapadu sa Crnom Gorom, na istoku s Rumunjskom i Bugarskom te na jugu s Makedonijom i Kosovom. Zemlja ima nešto više od 7.000.000 stanovnika. Površina države iznosi 77.474 km2 (bez Kosova) što Srbiju svrstava u države srednje veličine. Preko teritorija Srbije prelaze sve važnije kopnene prometnice. Via Wikipedija. Kako cestovni tako i željeznički promet iz sjeverne, zapadne i centralne Europe prolazi kroz Srbiju na putu do jugoistoka Europe i jugozapada Azije. Moravsko-Vardarska i Moravsko-Nišavska dolina imaju najveći značaj u kopnenom prometu. Glavni je grad Beograd koji je političko, kulturno, znanstveno i gospodarsko središte Republike Srbije.

Pogledajte video kojeg su amerikanci napravili:

Komenatri su zatvoreni.