Za arhivu: Ovom srbinu se smije čitav region. Ovakvoj nepismenost čovječanstvo još nije svjedočilo (FOTO)

  • Telegraf
  • February 12, 2019
  • Comments Off on Za arhivu: Ovom srbinu se smije čitav region. Ovakvoj nepismenost čovječanstvo još nije svjedočilo (FOTO)

Danas u svijetu, ali i kod nas ima zaista jaku puno, procentualno, nepismenih ljudi, što mnogobrojne analize i istraživanja također potvrđuju.

Danas preko 770 miliona ljudi u svijetu je nepismeno, ne zna se ni potpisati ili jednostavno ne zna slova alfebeta, iako se svakodnevno radi na tome da se taj broj smanji.

Na slici ispod se može vidjeti procentualno PISMENOST stanovništva, gdje vidimo a neke države imaju čak i ispod 50% pismenost (nepismenost).

Naročito velik procenat je u siromašnjijim zemljama u Africi, Aziji i Južnoj Americi gdje stopa premašuje uveliko 50% ukupnog stanovništva.

Izuzmemo li malu djecu i bebe, penzioneri su očekivano najbrojniji, ako gledamo nepismenost prema starosnim grupama. Međutim, ovaj čovjek o kojem ćemo danas govoriti moguće čak i da nije penzioner, što nas još više zabrinjava.

Kako smo shvatili na osnovu slike, neki njegov saradnik ga je vjerovatno zamolio da ostavi username i password da li za internet mrežu ili za neki kod u nekom kompjuterskom programu (mada mislimo da je ono prvo). Jer, ipak, ako uzmemo u obzir ovakvu nepismenost, sumnjamo da ta osoba zna uopšte korisitti kompjuter.

Kolega našeg dragog nepismenjaka je poslije došao na posao, našao ovu cjeduljicu i vjerovatno se pošteno nasmijao. Slika je nedugo nakon toga završila na društvenim mrežama i postala za kratko vrijeme viralna.

Sliku o kojoj govorimo možete pogledati u nastavku:

Možemo shvatiti i razumjeti da gospodin ko je ovo napisao nije baš dobar sa engleskim jezikom i stranim pojmovima, ali sasvim sigurno da nikada nećete doći u situaciju da vam neko traži vaš “Pasford”.

Zanemarit ćemo podatak da su password i šifra jedno te isto. Ali, možda je “Pasford” sinonim za username? 

Šalu na stranu, naravno nikoga ne vrijeđamo niti mislimo nešto loše. Ali, u svakom slučaju je ovo dokaz koliko je naše stanovništvo generalno – nepismeno, što je spram razvoja tehnologije i nauke stvarno zabrinjavajuće.