Vjerojatno niste znali ali nikada ne perite svoj veš na temperaturama od 30 ili 40 stepeni: Ne možete ni zamisliti koliko je to opasno (FOTO)

  • Zamjena
  • March 31, 2019
  • Comments Off on Vjerojatno niste znali ali nikada ne perite svoj veš na temperaturama od 30 ili 40 stepeni: Ne možete ni zamisliti koliko je to opasno (FOTO)

Svaka domaćica zna da su kućanski poslovi ona vrsta poslova kojima nikada nema kraja i čiji se rezultati na kraju i ne vide, jer je većina tih poslova takve prirode da se moraju raditi iznova svakoga novoga dana, što svakako nije niti malo lako.

Stoga mnoge domaćice primjenjuju razne trikove kako bi sebi koliko- toliko olakšali neke poslove, a samim time i da sebi naprave malo vremena za neke njihove stvari koje žele raditi, hobije ili izlaske.

Jedan od redovnih, svakodnevnih poslova svake domaćice je svakako pranje veša kojeg uvijek ima i mašine za veš u većini domaćinstava skoro i da ne prestaju raditi.

Ali i kod pranja veša postoje neka pravila koja baš svako treba da zna a ne samo domaćice.

Stoga, ako ste do sada imali naviku da vaš šareni veš perete na 30 ili 40 stepeni, onda imamo neke veoma loše vijesti za vas.

Naime, temperatura od 40 stepeni još nekako i može proći, ali temperatura od 30 stepeni je veoma kritična jer mnoge bakterije, poput Ešerihije koli uspijevaju da prežive i do temperature od 37 stepeni celzijusa. Pa zbog toga ako neku svoju odjeću ili veš perete na nižim temperaturama, postoji mogućnost da bakterije mogu da se zadrže na samoj tkanini i na taj način da se prenesu dalje i da naprave velike zdravstvene probleme malo kasnije.

Budući da je i temperatura od 40 stepeni veoma kritična i na samoj granici, mikrobiolozi preporučuju da svoju odjeću i veš ne perete na temperaturama manjim od 60 stepeni, a posebno ne trebate to da radite kada je u pitanju dječja odjeća i veš.

Mikrobiolozi još naglašavaju da bijeli veš, kuhinjske krpe, peškire kao i posteljinu obavezno morate da perete na temperaturama od 90 ili 95 stepeni