Vaše vijesti. Vaše Viralno

Veliko finale: Danas će biti izvučeni preostali dječaci i trener zarobljeni u pećini na Tajlandu

59

U pećini na Tajlandu ostala su još četiri dječaka kao i njihov trener i danas bi trebalo da budu izvučeni i premješteni na sigurno.

Još četiri dječaka su izvučena iz pećine u ponedjeljak, koji su ostali zarobljeni u labirintu pećinu Tam Luang koja se nalazi na granici sa Mijanmarom, čime je broj spašenih u trci sa vremenskim monsunom koji puni kompleks narastao na osam. Dječaci su zarobljeni u pećini od 23. juna.

Ivan Karadžić, Danas srbijanskog porijekla pohvalio je dječake.

“Natjerani su da čine nešto što nijedno dijete prije nije učinilo. Nije nimalo normalno da djeca rone u pećini od 11 godina. Rone u izuzetno opasnoj okolini s nikakvom vidljivošću, a jedino je svjetlo od baklji koje sami donesete”, istakao je Ivan.

Dječaci su ostali zarobljeni nakon što ih je njihov trener odveo u obilazak pećine, ali su počele padati jake kiše, a obronci su zatrpali prolaz. Za dječacima se tragalo deset dana, a onda je počelo izvlačenje koje uopšte nije jednostavno.

Stigle su mnogobrojne medicinske i spasilačke ekipe, a cijelo mjesto događaja osigurava vojska, dječaci koji budu spašeni bivaju hitno premješteni helikopterom i najbližu veliku bolnicu gdje će imati sve potrebne uslove za oporavak.

Svi spašeni dječaci su dobro i normlano pričaju, ljekari su istakli kako će ostati do sedam dana u bolnici u zavisnosti od stanja u kojem se nalaze. Porodice spašenih dječaka su ih posjetile, ali je između njih bilo staklo i neće imati mogućnost direktnog kontakta dok se dječaci ne ispitaju u potpunosti.

Misiju obavlja 19 ronilaca iz cijelog svijeta, a veliko finale bi trebalo biti održano danas kada će na površinu izaći zadnji trener.

 

 

Komenatri su zatvoreni.