U vašem vrtu ili bašti su se pojavili mravi koji vam uništavaju sve biljke: Načini pomoću kojih ćete se riješiti mrava i to prirodnim putem (FOTO)

  • Zamjena
  • March 29, 2019
  • Comments Off on U vašem vrtu ili bašti su se pojavili mravi koji vam uništavaju sve biljke: Načini pomoću kojih ćete se riješiti mrava i to prirodnim putem (FOTO)

Stiglo je proljeće , pa samim time svi oni koji imaju neka dvorišta i vrtove počinju da rade na istima da bi u sljedećim danima mogli da uživaju u sređenom okolišu i u lijepom cvijeću i biljkama, međutim velikom pojavom mrava sve to može da padne u vodu.

Ako se mravi ili mravinjak pojave blizu neke biljke sigurno je da će ta biljka da propadne, a razlog je jednostavno jer se u blizini mravinjaka povećava kiselost zemljišta, a to veoma negativno utiče na biljke.

Ovo su neki od načina pomoću kojih se možete riješiti mrava, a bez upotrebe nekih hemijskih sredstava:

Poznato je da mravi u principu ne podnose neke jake mirise kao što su mirisi peršuna, lovora, zatim od lišća paradajza, origana, anisa, bijeloga luka, cimeta, pelina, nevena, sirćeta, lavande, te taloga kafe, krastavca, duvana i limunove kore. Pa tako različite vrste mrava različito reaguju na neke mirise.

Paradajz

Smjesa od listova mladoga paradajza je odlično sredstvo za uklanjanje mrava iz vrta, a mravi ne vole paradajz baš toliko da nikada nećete vidjeti mravinjak u blizini paradajza.

Ljuta paprika

I ljuta paprika uspješno tjera mrave, a dovoljno je samo poprskati dijelove gdje se pojavljuju mravi sa otopinom od ljute paprike.

Pelin

U 10 litara vode treba da potopite 300 svježih listova i cvjetova pelina i ostaviti tako tri dana. Nakon tri dana sve procijediti i za tečnošću posipati po mravinjaku i po dijelovima gdje ima mrava.

Brašno

Mravi nikako ne podnose pšenićno brašno pa ćete ih sa brašnom veoma lako otjerati, a sve što treba je da pospete rubove prostora gdje imate mrave sa brašnom, a brašno koje ih može uništiti je i kukuruzno. Njega će mravi nositi sa sobom, ali kada ga pojedu oni to brašno ne mogu provariti.

Citrusi

Mirise narandže i limuna također mravi ne vole, pa možete da pokušate i sa njima da se riješite mrava iz svoje kuće i iz vrta.