Svjetski poznati vrtlari otkrili svima kako da uzgojite jagode na svome balkonu bez imalo muke: Urod će biti toliki da nećete znati šta ćete sa jagodama (FOTO)

  • Zamjena
  • March 28, 2019
  • Comments Off on Svjetski poznati vrtlari otkrili svima kako da uzgojite jagode na svome balkonu bez imalo muke: Urod će biti toliki da nećete znati šta ćete sa jagodama (FOTO)

Došlo je proljeće , a u ovo doba stvarno je malo onih koji ne vole da uživaju u ukusu jagoda, pa mnogi na neki način ne mogu ni da zamisle proljeće bez njih i bez delicija u kojima možemo da nađemo jagode.

Dobra vijest za sve one koji su zainteresovani je da za uzgoj jagoda i ne morate imati veliki prostor i veliki komad zemlje, već vam za sve to može poslužiti samo jedna tegla koju ćete držati na balkonu, a ovakav način sjetve i uzgoja gotovo 100% svima garantuje uspjeh.

Prvo se treba nabaviti sjeme jagode, a da bi nabavili desetke sadnica dovoljan vam je samo jedan plod jagode, jer su one žućkaste tačkice na jagodama u stvari sjeme jagode, i njih vrlo  lako možete da izvadite čačkalicom sa ploda jagode.

Sjeme naravno možete da nabavite na takav način ili da kupite već gotov paketić u nekim od prodavnica koje se baš bave prodajem sjemenja za rad na zemlji.

Nakon što ste izvadili sjemenje iz ploda sve to trebate da ostavite na papirnom ubrusu da se osuši, a dok se sve to suši vi pripremite plastičnu posudu sa poklopcem i još papirnog ubrusa. U posudu ćete rasporediti sjeme tako što ćete ga poredati na papirni ubrus , a zatim ćete sjemenje navlažiti sa ručnom prskalicom i poklopiti posudu.

Zatvorenu posudu stavite na prozor, gdje ima sunca jer sjeme jagode najbolje klija kada ima svjetla, a sljedećih nekoliko dana stalno provjeravajte sjemenje jer se papir ne smije osušiti, a nakon desetak dana sjemenje će proklijati i pojavit će se prvi listići.

Z a sadnju izaberite najkvalitetnije sjemenje fine strukture, te na površini zemlje čačkalicom napravite male udubine i u tu udubinu oprezno položite sjemenje koje je proklijalo, tako da listići vire iz supstrata

Jagoda je biljka koja voli toplinu i vlagu, pa u sljedećih nekoliko dana obezbijedite takve uslove svome sjemenju, a to znači najmanje osam sati dnevnog svjetla i dovoljno tekućine, a za tri- četiri mjeseca biljka će toliko uznapredovati da će biti spremne za sadnju na većim površinama zemlje, da bi u jesen mogli da očekujete plodove.

Prve cvjetove uvijek uklonite jer biljka treba da usmjeri svu svoju snagu na ukorjenjivanje, a to je posebno važno u prvoj godini uzgoja i mada se vrijeme sadnje jagoda vezuje za proljeće to ipak zavisi od podneblja do podneblja, pa se tako na kontinentu jagode sade u proljeće, dok u priobalju to se radi u jesen.

Idealno mjesto za sadnju jagoda su uzdignute gredice i humke jer jagode vole uslove u kojima ima mnogo topline i vlage.

Da bi se riješili štetočina, kao što su zečevi i ptice u blizini jagoda zasadite kadife koje će svojim mirisom tjerati zečeve, a svojim bujnim rastom će skrivati jagode od ptica. Djelotvoran način zaštite je i selidba sadnica svake 2-3 godine na nego drugo mjesto u vašem vrtu.

Jagode treba da hranite specijaliziranim gnojivom i to svaki mjesec u toku vegetacije, a ako volite da pijete kafu, nikako se ne ustručavajte da tu i tamo pospete talog kafe oko sadnica jagoda jer one vole kafu, odnosno azot koji pomaže jagodama u stvaranju kvalitetnijih listova.