Stara kuharica otkrila tajnu savršene supe: Trik da meso nikad ne bude žilavo, a povrće prekuhano!

  • Telegraf
  • July 29, 2018
  • Comments Off on Stara kuharica otkrila tajnu savršene supe: Trik da meso nikad ne bude žilavo, a povrće prekuhano!

Iskusna kuharica Megi Bir (73) koja kuha za poznate ličnosti otkrila je tajnu savršene pileće supe.

Ako ne znate tehniku, onda vam se lako može dogoditi da vam meso ostane žilavo, a povrće prekuhano.

Megi je za 9Kitchen podijelila nekoliko trikova.

– Supu kuhajte s komoračem, peršunom i repom.

– Prije nego što ubacite povrće u lonac, zalijte ga maslinovim uljem i stavite na kratko u rernu. Na taj način će sačuvati boju i okus.

– Nije loše dodati i sočivo ili leblebije, koji obogaćuju aromu supe. Možete staviti i ječam, ali njega najprije treba samostalno prokuhati, prenosi Magazin.ba, pa ga dodati na kraju.

– Što se mesa tiče, uvijek kupujte stariju kokošku. Sjetite se one izreke: Stara koka, dobra supa. Takođe, nemojte da skidate kožu.

– Tokom samoga kuhanja, meso izvadite iz supe kad je gotovo, a potom ga ponovo vratite na kraju kuhanja.

– Mnogi pribjegavaju kuhanju na jakoj vatri jer će brže biti gotovo, ali tako će vam meso ostati žilavo. Krčkanjem na laganoj vatri dobijate više okusa.

Temeljac

Uvijek ga je dobro imati pri ruci jer će poboljšati okus bilo kojeg jela, a i možete ga dodati u razne supe, poput kremastih ili povrćnih.

Bon Apetitt ima mali trik za finiji temeljac, a to su prepržena pileća krilca. Osim što imaju dobar omjer kože i mesa, ako ih prethodno samo kratko prepržite, temeljac će biti još bolji.

Sol i začini

Budući da prilikom kuhanja raznih supa ne dodajete uvijek sve sastojke odjednom, nemojte zaboraviti dodati još mrvicu soli ili začina svaki put kad u lonac ubacite novu namirnicu. Pišu Nezavisne.com. To je garancija da će okus biti najbolji što može, a u tim trenucima i probajte malo supe da budete sigurni u količinu.

Pirjajte povrće

Prije nego što ga stavite u supu možete kratko pirjati povrće prema francuskoj tehnici a l’étouffée. Ovo je idealno za karfiol, ali i celer ili neko drugo korjenasto povrće. Samo ga stavite kratko u poklopljenu posudu na laganu vatru i neka otpusti sokove.