Vaše vijesti. Vaše Viralno

Slijede još gore ekstremne pojave: Klimatske promjene utiču na aktuelni toplotni talas, a ovo nas očekuje…

149

Klimatske promjene koje su uzrok ljudske aktivnosti udvostručile su mogućnost toplotnih talasa po Evropi.

Istraživači su uporedili temperature vazduha sa historijskim rekordima sedam meteoroloških stanica u različitim dijelovima Evrope.

Rasprostranjenost aktuelno toplotnog pojasa navela je mnoge da se zapitaju o utjecju globalnog zagrijavanja na ekstremne vremenske pojave.

Kako bi ustanovili da li postoji veza između ova dva, istraživači su definisali toplotni pojas kao i tri najtoplija dana u godini i izučavali podatke iz šest meteoroloških stanica, u Finskoj, Danskoj, Irskoj, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj.

Sve češća nevremena kao jedna od posljedica globalnog zatopljenja

Klimatske promjene su dugotrajne promjene u statističkoj raspodjeli klimatskih faktora, u vremenskom periodu od desetaka do milijuna godina. To može biti promjena u prosječnim klimatskim elementima ili promjena raspodjele klimatskih događaja s obzirom na prosječne vrijednosti, ili pojava sve više krajnjih vremenskih događaja. Klimatske promjene se mogu odnositi na određene posebne regije ili se može odnositi na cijelu Zemlju.

U zadnje vrijeme, posebno u vezi sa zaštitom prirodnog okoliša, klimatske promjene se obično odnose na današnje promjene klime. Posebno se to odnosi na sve veći ljudski utjecaj na klimatske promjene, koji je povezan s današnjim globalnim zatopljenjem.

Međuvladin panel o klimatskim promjenama, grupa naučnika i stručnjaka za klimatske promjene tvrdi da: “Klima se mijenja i te klimatske promjene su uglavnom nastale zbog ljudskog djelovanja”. Zbog toga, sve više se raspravlja kako smanjiti ljudski utjecaj na klimu i kako se prilagoditi promjenama koje se već javljaju, te kako možemo predvidjeti buduće klimatske promjene. 

Najveća zabrinutost zbog ljudskog djelovanja na klimu se odnosi na povećanu koncetraciju ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferi, zbog potrošnje fosilnih goriva i sve većom količinom krutih čestica u zraku. Osim toga, sve više smo zabrinuti zbog ozonskih rupa, sve većeg iskrčivanja šuma i povećanja obradivih površina, što isto utječe na klimatske faktore.

Komenatri su zatvoreni.