Vaše vijesti. Vaše Viralno

Priča o pjesmi “Dva galeba bela”: Kako je nastala jedna od najljepših pjesama na ovim prostorima

136

Pjesmu je napisao Rade Vučković koji je autor mnogih neprolaznih hitova kao što su i “Kako si majko, kako si oče, Dođi da ostarimo zajedno, Nisam te se nagledao”. Interesantna je i činjenica da je Šaban komponovao muziku za ovu pjesmu.

Sama pjesma je protkana raznim simbolima. Galeb, more, noć, bura, stijena, slomljena krila, zora. Više je nego jasno da pomenuti pojmovi donese neko simbolično značenje.

Burna noć u kojoj dva galeba leta nad morskim prostranstvom, te jedan slijeće na stijenu zbog slomljenog krila, a druga ga napušta, nakon čega se prvi baca u morske dubine. Priznat ćete, pojačava sliku ljubavnog kraha, te joj dodatno daje na težini. Ptica slomljenog krila je isto što i čovjek slomljenog srca. Inertno, latergično i malaksalo stvorenje bez volje za život.

Refren, kako to obično biva služi da poentira priču pjesme. Šaulićevi refreni su po tome speficični, jer u njima dolazi do izražaja sav raskoš njegovog glasa, a refren ove pjesme podvlače stihom “za zlu sudbu svoju ne krivim”.

Kad je ljubav od bola jača, kad nadahnuće nadjačava razočarenje, kad se iskreno predate nekome, tada ne sputavate druge da slobodno lete. Bez obzira što je takav postupak poražavajući, u ovoj lirskoj tragediji čak je i fatalan, na neki način oslobađajući za onoga koji ostane sputan.

Kad se sve uzme u obzir, ostali smo bogati za neprolaznu pjesmu, ispunjenu divnu simbolima, neprikosnovenim glasom i lirskom dramom, koja nas skoro 40 godina navodi da tragamo za smislim kada nam smisao nije očigledan.

Kako se vama dopada ova pjesma, pišite nam u komentare.

 

Komenatri su zatvoreni.