Prečesto puštate gasove tokom dana? U pitanju je ozbiljan problem opasan po vaše zdravlje

  • Telegraf
  • September 15, 2018
  • Comments Off on Prečesto puštate gasove tokom dana? U pitanju je ozbiljan problem opasan po vaše zdravlje

Sasvim je normalno da ispuštate gasove, ali ukoliko to često radite, može ukazivati na problem. Evo o čemu se radi.

Kao što smo rekli, sasvim je normalno da ispuštate gasove, a to se može javiti najčešče zbog hrane koju konzumirate.

Ako jedete tešku, jaku hranu, onda je moguće da ćete osjetiti tegobe, a time će i ispuštanje gasova biti češće. Zato je bitno da pripazeite koju hranu jedete, unosite više voća, povrća, te laganiju hranu. Popijte jogurt i jedite svježi sir, jer je to lagana hrana koja vam neće smetati.

Nekada često ispuštanje gasova može ukazivati na prisustvo toksina i bakterija u vašem organizmu. Normalno da je ispuštate gasove oko 10 puta dnevno, ako to radite više puta, može biti problem.

Probavne tegobe nam mogu stvari problem. Zato trebate na vrijeme reagovati. Promijenite način ishrane, jedite zdravu hranu, nemojte unositi mnogo šećera i soli. Izbjegavajte začinjenu hranu i pazite šta jedete ukoliko negdje putujete.

Pijte više vode i čaja, a izbjegavajte gazirana i vještačka pića, kao i alkohol. Ukoliko vam se tegobe pogorošaju, otiđite doktoru i nemojte zanemarivati ovo stanje.

Prosječan čovjek dnevno proizvede pola litra plina u crijevima. Ako sve ide po planu, ta se količina rasporedi na 15-ak ispuštanja dnevno. Ali priznajte da ima dana kada ste prekoračili normu, zašto je to tako?

Doktorica Patricia Raymnod objasnila je sve ono što vas je zanimalo i čega se mnogi srame o prdežima.

Ne prerađuje se baš svaka hrana koju pojedemo. Sve ono što tanko crijevo ne može probaviti dolazi do debelog gdje se kuha. Nažalost, najsmdrljivije plinove možete zahvaliti najzdravijoj hrani. Voće, povrće i žitarice generiraju smrad. Luk, brokula, kupus i klice sadrže ugljikohidrate koje trbuh i tanko crijevo također ne mogu probaviti.