Poznati srpski ginekolog rasplakao region otvorenim pismom zašto je prestao da radi abortuse: “Sada fali još samo da izvučem srce koje još kuca”

  • Telegraf
  • February 12, 2019
  • Comments Off on Poznati srpski ginekolog rasplakao region otvorenim pismom zašto je prestao da radi abortuse: “Sada fali još samo da izvučem srce koje još kuca”

Ova veoma iskrena i dirljiva ispovjest doktora Stojana Adaševića, potresla je stvarno cijelu Srbiju prije skoro jedne decenije. Kako tada, ona i sada definitivno dira naša srca u samu dubinu i centar.

Prenosimo vam njegovu ispovjest u cjelosti:

“Dijete je živo tek sa svojim prvim plačem. Prije toga ono je još uvijek samo jedan organ majke, kao što je, na primjer, neki obični zub, slijepo crijevo ili jedan bubreg. Izvaditi iz majke jedan zub ili slijepo crijevo isto je što i prekinuti već tada započetu njenu trudnoću. Tim činom, vještački izazvanim abortusom, vi zapravo uklanjate samo jedan obični organ iz majke. Razlog zašto to inače nije dozvoljeno raditi bez saglasnosti krajnje kompetentne komisije za prekid trudnoće jeste svakako opasnost da neka neuka lica dovedu život te žene u opasnost.

To se uvijek mora raditi u za to opremljenim i dobrim adekvatnim ustanovama, i do određene starosti majčine trudnoće (što je također bitno), do kada je relativno još sigurno to za nju. Svaki kasniji prekid njene trudnoće mora prethodno da odobri specijalna komisija i mora biti riječi o zaista velikoj i odobrenoj medicinskoj ustanovi.

Smatram u svakom slučaju da činjenicu da je živi ljudski plod, treba od samog početka i što češće moguće iznositi u domaćim medijima, tako i preko određenih stručnih predavanja prenositi na neuki narod. Isto vrijedi također i za stav da je utrobno čedomorstvo mnogo mnogo veći, jači i teži i jednostavno gori grijeh od jednog običnog ub*stva, jer je ljudski plod u njenoj materici zapravo kompletno nemoćan da se ikako brani, a ništa nije nikome skrivio. On je tu jedini bez neke vlastite krivice u ljudskom rodu, jer on još uvijek nije čak ni rođen.

Ovome svemu je zapravo cilj da bračni i vanbračni parovi na kraju shvate uopšte kolika je njihova odgovornost zapravo velika u trenutku bračnog ili vanbračnog spolnog odnosa, i to prvo pred samim Bogom, a onda i pred sobom, te kakve to posljedice donosi.