Povlači se Plazma keks: Upozoreni su potrošači da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za djecu – Foto

  • Telegraf
  • February 10, 2019
  • Comments Off on Povlači se Plazma keks: Upozoreni su potrošači da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za djecu – Foto

Sadržaj akrilamida generalno u hrani prati se još od davne 2002. godine, kada je jednom prilikom u Švedskoj utvrđen njegov jako visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani u mnogim artiklima u prodavnicama.

Od 1994. godine ova hemikalija je stavljena na popis potencijalno kanc*rogenih i štetnih i za zdravlje ljudi i životinja. Među najopasnijim je od opasnih materija propisanih od strane  Međunarodnog centra za istraživanje k*ncera.

U Sloveniji je, recimo, krajem 2018. godine povučen iz prodaje dobro poznati Plazma keks proizvođača “Bambi” iz Srbije, a ovu informaciju je prenijelo za javnost Ministarstvo za poljoprivredu, ali i Uprava za veterinu Slovenije.

Upozoreni su tako svi potrošači da odmah vrate svu kupljenu robu jer je potencijalno ona jako štetna za zdravlje, posebno za manju djecu koja su ujedno zapravo i najčeški konzumenti ovog proizvoda.

U redovnoj kontroli koja je tada obavljeno pronađeno je prisustvo akrilamida iznad dozvoljene granične količine odnosno iznad one krajnje gornje dozvoljene granice, prenosi portal “Slobodnaevropa.org”. Ministarstvo poljoprivrede je također potvrdilo da ima informaciju o potezu slovenačkih nadležnih organa po ovom pitanju.

Nezvanično se navodi da je riječ o primjeni nekih potpuno novih i strožijih propisa EU, i da je još uvijek u toku prelazni rok za njihovu primjenu i kod nas, ali da je država Slovenija odmah primijenila ova mnogo strožija pravila. Prema ovim pravilima se utvrdilo da je u plazma keksu veći stepen akrilamida od mogućeg dozvoljenog.

Pomoćnica direktorice Uprave za bezbjednost hrane u Crnoj Gori koja se zove Biljana Blačević je nedavno potvrdila da na tržište Crne Gore nije uvezena niti stavljena uopšte na tržište ta serija za koju je u Sloveniji bila ranije utvrđena neusaglašenost.