Vaše vijesti. Vaše Viralno

Pefektno za svaku domaćicu: Recept za najljepši domaći hlje. Ne koristite jaja. Pamuk pogača za poželjeti

133

U današnjem našem članku vam donosimo jedan odličan recept za neodoljivu pamuk pogaču za koju vam ne trebaju jaja. Zagarantovano je jedno divno iskustvo, a sigurno će svi vaši ukućani i oni kojima je poslužite, biti posve oduševljeni!

Pored toga što se ovo jelo pravi bez jaja, za ovaj recept nećete trebati ni mnogo sastojaka, a i postupak pripreme je zaista veoma jednostavan. Ako budete slijedili ovaj naš recept, zasigurno nećete nikako pogriješiti u pripremi ni da ste najobičniji početnik u kuhinji, a rezultat je uvijek sjajan i fenomenalan.

Od sastojaka za ovaj recept ćete trebati sljedeće:

  • jedna šolja mlake vode,
  • 2 kašike kristal šećera,
  • jedna šolja svježeg mlakog mlijeka (od 240 ml),
  • pola kašičice soli,
  • jedan žumanjak za premazivanje,
  • 6 običnih šolja brašna,
  • jedan suhi kvasac i
  • malo susama za posipanje

Prirema:

Rastvorite suhi kvasac u vodi i dodajte jednu supenu kašiku kristal šećera. Prekrijte sve to krpom i ostavite neka odstoji na nekih 10 do 15 minuta otprilike. Ukoliko je previše suh kvasac, odmah ga u brašno dodajte u tom slučaju. Stavite potom tri šolje brašna koje ste prethodno prosijali u jednu običnu posudu. Napravite malo udubljenje unutra i sipajte odmah u sredinu smjesu sa uljem, mlijekom i suhim kvascem.

Dodajte potom i so i šećer, a onda sve lijepo kašikom izmiješajte. Mijesite sve dok sve to ne postane elastično i mekano tijesto. Dodajte onda vrlo polahko i postepeno ostatak brašna, pa podijelite onda tijesto na dva dijela. Razvucite i jedan i drugi dio u jedan tanak pravougaonik i onda ga isijecite uz pomoć noža na jednake oštre pravougaonike tako da bude 5 cm debljina u osnovi.

Zarolajte potom u kiflice počevši od same osnove. Poredajte ih onda sve u jedan premazan pleh ili sa pek papirom. Pokrijte potom vašu pogaču i ostavite na 30-40 minuta da odstoji negdje na toplom. Premažite na kraju žumancem, koji ste prethodno umutili sa malo svježeg mlijeka. Stavite onda pogaču da se peče na 180 stepeni i to na donjem grijaču sa ventilatorom, ako imate. Uključite onda poslije i gornji grijač na sredini pečenja i pecite tako pogačiu dok ne porumeni.

Komenatri su zatvoreni.