Ovo su znakovi da vam bubrezi otkazuju: Ako vam život drag, nikada ih ne smijete ignorisati

  • Telegraf
  • September 14, 2018
  • Comments Off on Ovo su znakovi da vam bubrezi otkazuju: Ako vam život drag, nikada ih ne smijete ignorisati

Svaki dan naši umovi obrađuju tonu informacija, naša tijela izvode hiljadu akcija. Živjeti u ovom zauzetom svijetu olakšava propuštanje poruka koje vam tijelo šalje. A posljedice neprikazivanja i reagiranja na te signale mogu biti drastične.

Popis znakova koji ukazuje na to da bubrezi ne rade ispravno. Koliko tih signala vaše tijelo šalje vama.

10 simptoma koji ukazuju da se suočavate sa problemima u radu bubrega:

1.Promjene u funkciji urinarnog trakta

Prvi simptom bolesti bubrega je promjena u urinarnoj funkciji. Promjena može biti u visini i učestalosti urina. Ostale promjene mogu uključivati: Učestalo noćno mokrenje, urin je tamniji nego obično, urin koji je pjenast, urin koji sadrži krv. Osjećaj pritiska ili problemi tokom mokrenja; bol ili osjećaj peckanja tokom mokrenja.

2. Oticanje

Glavni zadatak bubrega je uklanjanje otpada i tečnosti iz tijela. Kada se to ne dešava nagomilavanje dodatne tečnosti i vode izaziva oticanje. Oticanje se može javiti u rukama, nogama, skočnom zglobovima, licu i ispod očiju.

Umor i slabost

Kada bubrezi ne funkcionišu kako treba, postoji konstantni osjećaj umora tokom dana. Možda ćete se osjećati umorno, iscrpljeno ili sa manjom energije bez ikakvog razloga. Dva uzroka ovih simptoma su anemija i akumulacija otpodnih materija u tijelu. Zdravi bubrezi luče hormon eritropoetin koji pomaže u proizvodnji kiseonika. Oštećen bubreg stvara manje ovog hormona što na kraju dovodi do smanjenja crvenih krvnih zranaca. Također, kada bubrezi ne funkcionišu kako treba, tijelu je teže da se oslobodi štetnih toksina i materija. Ovo može dovesti do gubitka apetita. Višak toksina u tijelu i gubitak apetita vode gubitku energije.

Ovo su još neki simptomi:

-Vrtoglavica

-Svrab i iritacija kože

Neprijatan ukus u ustima

Mučnina

Hladnoća u tijelu

Otežeano disanje