Vaše vijesti. Vaše Viralno

Ovo su prvi simptomi koje ne treba zanemariti: Evo kada ste u opasnosti od raka pluća

217

Rak pluća je među bolestima koje se najteže liječe, a u regionu je vodeći uzrok rakova kod muškaraca, a treći kod žena. To su podaci Hrvatske lige za borbu protiv raka.

Simptomi raka su različiti i zavise od toga gdje je tumor smješten i dokle se proširio, a često izostanu da bi se na vrijeme dijagonostikovala bolest. On se u ranoj fazi otkrije slučajno kod oboljelih prilikom rutinskog pregleda RTG snimka pluća ili CT-u. Takvi bolesnici sa malim karcinomom često ne pokazuju nikakve simptome i znakove bolesti.

Ono što može upućivati na rak pluća jesu problemi sa disanjem, kašalj i bol u grudima, te iskašljavanje krvi. Ako je rak zahvatio živac može uzrokovati bol u ramenu koji se širi niz ruku tkz (Pancostov sindrom) ili dovodi do paralize glasnih žica i promuklosti. Invazija jednja može dovesti do poteškoće prilikom gutanja, ako su veliki dijelovi pluća opstruisani može doći do kopalsa pluća i plućne infekcije.

Rak pluća koji se proširio na kosti može izazvati jaku bol na mjestima koja su zahvaćena tumorom. Rak koji se proširio na mozak može uzrokovati niz neuroloških problema, koji mogu uključivati smetnje vida, glavobolju, epileptičke napade ili simptome moždanog udara kao što su slabost i gubitak osjećaja u pojedinim dijelovima tijela.

Nespecifični simptomi koji se mogu naći i kod bilo kojeg drugog oblika raka jesu  gubitak težine, slabost, umor, a u običajni su i psihički problemi poput depresije i čestih promjena raspoloženja.

S obzirom da se teško liječi, ali i prilično kasno dijagnostikuje, ne propustite redovne godišnje preglede, a po potrebi i češće.

 

Komenatri su zatvoreni.