Vaše vijesti. Vaše Viralno

Ovo su navike koje vam jednako štete i kao pušenje – prestanite ovo da radite

83

 

Svjesni smo činjenice koliko je pušenje štetna navika koja ima negativan uticaj na zdravlje. Ipak osim pušenja, postoje i druge navike koje mnogi od nas imaju a  koje mogu isto tako da budu  štetne za zdravlje.

Sjedenje po cijeli dan – Sjedenje je mnogo  štetno za zdravlje, a sjedilački način života u današnjem društvu izaziva zdravstvene probleme. To su pretilost i problemi sa kičmom . Iako to zahtjeva posao  kod  mnogih ljudi , postoje stvari koje možemo učiniti po tom pitanju . Poslije posla se aktivirajte ili ustanite prošetajte svakih pola sata .

Meso i sir – Životinjske namirnice, poput mesa i sira , sadrže hormon koji može da potaknue rast ćelija karcinoma. Prevelike količine mesa mogu da budu  izuzetno štetne za zdravlje pa ga zamijenite sa zdravijim namirnicama, kao što su povrće i žitarice.

Plinski štednjak – Ako pripremate hranu na plinskom šporetu , dobit ćete dodanu dozu ugljenmonoksida, dušikovog dioksida i formaldehida kad god pravite obrok. Ta 3  zagađivača su sastavni dio u dimu cigareta . Brojne naučne studije su otkrile da se ti onečišćivači nalaze u kućama sa plinskim štednjacima u prekomjernim količinama.

Biljno ulje – Kod kuhanja koristite obično biljno ulje, onda pravite veliku štetu zdravlju. Istraživanja su pokazala da biljno ulje kod kuhanja i prženja ispušta policikličke aromatske ugljikovodike i  aldehide , spojeve koji su sadržani u dimu cigareta a povezuju se sa upalom dišnih puteva. Zamijenite biljno ulje sa  maslinovim ili kokosovim uljem. Prilikom kuhanja koristie mapu.

Komenatri su zatvoreni.