Vaše vijesti. Vaše Viralno

Ovaj grad će svojim stanovnicima isplaćivati 500 dolara mjesečno: Ne moraju da rade, ne moraju da vraćaju

122

Na samo 120 kilometara od Silicijske doline nalazi se gradić Stockton u Kaliforniji. Iako je smješten u području jednom od najbogatijih u Americi, Stockton je prije šest godina bankrotirao. Grad je postao poznat i kao prijestolnica bankrota, a sada se pripemaju za revolucionarni poduhvat.

Naime, gradić se priprema za uvođenje univerzalnog prihoda što će ih učiniti pionirima na američkom tlu. To znači da će stotinu stanovnika Stocktona dobijati mjesečno po 500 dolara u narednih godinu i po dana, bez ikakvih dodatnih obaveza.

Revolucionarni sistem bi imao za cilj da osigura da svi imaju pristup određenoj svoti novca koja bi trebala da im osigura dostojanstven život. Ovaj sistem ima podršku vodećih milijardi svijeta poput Elona Muska i Marka Zuckerberga, jer se nadaju da će njime smanjiti jaz između bogatih i siromašnih i olakšati automatizaciju poslova koja će mnoga prestati da postoje.

Stockton ima više od 300 hiljada stanovnika, a svaki četvrti živi u siromaštvu. Direktora Economic security projekta Nataly Foster rekla je da je Stockton prava slika Amerike.

 Naše stanovništvo već startuje u minusu jer su rođeni u društvu i okruženju koje nema puno mogućnosti. Moja mama je uvek govorila “moraš da napustiš Stokton…”, ali želim da ovo postane mesto gde ljudi stvarno žele da žive – rekao je gradonačelnik Michael Tubbs.

Isplaćivanje univerzalnog prihoda bi trebalo da krene 2019. godine, a kasnije će se vidjeti kako će uticati na stanovnike, hoće li više njih ulagati u svoje obrazovanje. zdravstveno osiguranje ili će se otisnuti u vlastite poslove.

Stockton nije prvi grad u svijetu koji je uveo ovakav sistem, to su isto učinili i Finci koji su za 2000 nezaposlenih građana izdvajali 500 eura, a također prijedlog razmatraju i u Kanadi.

Komenatri su zatvoreni.