Vaše vijesti. Vaše Viralno

Otvoren misteriozni sarkofag star 2.000 godina: Iz mutne vode se širi nepodnošljiv smrad, a ono što je izronilo sablaznilo je arheologe

1,493

Građevinski radnici nedavno su sasvim slučajno otkrili sarkofag od crnog granita star oko 2.000 godina i to na gradilištu stambene zgrade u Aleksandriji.

U egipatskom gradu Aleksandrija je nedavno pronađen drevni sarkofag, napravljen od crnog granita za kojeg se vjerovalo da čuva ostatke Aleksandra Makedonskog, ali su egipatski arheolozi odbacili tu mogućnost jer je otkriveno da se u sarkofagu nalaze ostaci tri tijela.

Egipatsko ministarstvo antikvitetea imenovalo je odbor arheologa da otvori relikviju, koja je otkrivena na gradilištu. Kako su naveli arheolozi u sarkofagu su našli tri tijela u crveno braon vodi, u kojoj se širio nesnosan smrad.

Našli smo kosti tri osobe, u onom što izgleda kao porodično sahranjivanje. Nažalost, mumije unutra nisu bile u najboljem stanju, pa su ostale samo kosti- rekao je Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog vijeća za antikvitete.

Mnogi su smatrali kako je ovo grob Aleksandra Makedonskog, koji je umro 323. godine prije Nove ere u Babilonu.

Sarkofag iz Aleksandrije je samo jedan u nizu velikih otkrića u zadnjih nekoliko godina na egipatskom tlu.

Poklopac mu je ili ravan, ili u obliku krova na dvije vode s “rogovima” na uglovima. Stranice su mu gotovo redovito bogato ukrašene figuralnim prikazima portreta pokojnika i scena iz njegova života, ili pak mitološkim scenama. Od antike upotrebu sarkofaga preuzelo je i kršćanstvo, ali mu mijenja ikonografski sadržaj reljefne dekoracije. Isprva središnje mjesto zauzima križ, a kasnije biblijske scene koje simboliziraju ili neposredno govore o uskrsnuću i zagrobnom životu.

Pratite naš portal i dalje, donosimo vam zanimljive novosti iz regiona, ali i cijelog svijeta.

 

 

Komenatri su zatvoreni.