Od danas novo pravilo: U ovoj zemlji su zabranjeni mobiteli u školama

Pravilo oko zabrane upotrebe mobitela u školama izazvalo je mnogo polemike. Dok jedni smatraju kako je to odlična ideja, da se djeci opet vrati djetinstvo bez tehnologije i zamaranja svim i svačim, drugi smatraju da je dobro da djeca budu u korak sa vremenom kako bi se lakše prilagođavala i učila nove tehnologije, ali i zbog sigurnosti, ukoliko se desi nešto loše da mogu kontaktirati roditelje ili policiju.

Slanje SMS poruka tokom školskog časa je stvar prošlosti, ovog ponedjeljka kad se mladi Francuzi vraćaju u školske klupe. Zabrana je predizborno obećanje njihovog predsjednika Macrona, koju je sproveo u djelo.

Zakon o zabrani mobitela u francuskim osnovnim školama usvojen je još prije nekoliko mjeseci, a uz mobitele se u školama za vrijeme nastave neće smjeti koristiti tableti ni pametni satovi.

Srednje škole imaju mogućnost, ali ne i obavezu zabrane u skladu sa internim dogovorom.

Izuzetak će biti vanškolske aktivnosti ili upotreba mobitela i ostalih uređaja među učenicima sa posebnim potrebama.

Prema nekim istraživanjima oko 86 posto mladih Francuza u dobi od 12 do 17 godina posjeduje mobitel.

Zakonom usvojenim još 2010. u Francuskoj je zabrananja upotreba mobilnih telefona za vrijeme školskih aktivnosti, no velika većina se nije pridržavala propisa. U prvobitnoj verziji zakona zahtjevalo se da se zabrana odnosi i na prosvjetne radnike.

Zagovornici nove mjere smatraju da upotreba pametnih telefona kod djece i mladih potiče internetsko zlostavljanje, olakšava pristup pornografiji i potkopava sposobnost društvene interakcije.

Među ostalim razlozima za primjenu novog pravila, navode se krađe mobitela, opsesija modnim markama i ucjenjivanje.

Šta kažete na ovaj zakon, da li ga treba sprovesti i u zemljama regiona?