Vaše vijesti. Vaše Viralno

Oči su ogledalo zdravlja: Evo šta sve treba da znate o zdravstvenom stanju

107

Boja očiju govori o karakteru, ali može dosta toga reći o spoljašnim faktorima koji utiču na zdravlje.

Smeđe oči

Sve što su oči tamnije, snažnija je prirodna zaštita od UV zračenja. Naravno, to ne znači da ne morate nositi sunčane naočare. U poređenju sa osobama sa plavim i zelenim očima, kod vas je manji rizik da obolite od tumora kože.

Doduše, smeđooke osobe su manje tolerantne na bol od plavookih i zelenookih. Istraživanja sprovedena na “American academy of ofthamology” pokazale su da žene sa smeđim očima za vrijeme porođaja osjećaju veću bol. Također, paranoja je učestalija kod osoba sa smeđim očima.

Zelene oči

Prema rezultatima istraživanja, osobe sa zelenim očima tolerantnije su na bol nego one sa smeđim i rijeđe pate od paranoje i depresije. Što je svjetlija boja očiju, manja je prirodna UV zaštita. Dakle ne preporučuje se da ideš na sunce zbog sunčanih naočara.

Plave oči 

Osobe sa plavim očima imaju veću toleranciju na bol te manju zaštitu od UV zračenja. Osim toga osobe sa plavim očlima su sklonije alkoholizmu. To pokazuju najnovija istraživanja, ali naučnici ne mogu da objasne zašto.

Crvenkaste očne jabučice 

Ovo nije neuobičajna pojava, zapravo svako ih je jednom barem imao, a uzrok mogu biti popucali kapilari, previše provedenog vremena ispred monitora ili alergija. Međutim, trajno crvenkaste očne jabučice mogu biti znak alkoholizma, a kod starijih osoba i depresije.

Žućkaste očne jabučice 

Alkoholičari često imaju zućkaste oči, što ukazuje da jetra često ne može da preradi dovoljno unesenog otrova. Žućkaste oči također mogu ukazivati i na druge bolesti jetre.

 

Komenatri su zatvoreni.