Vaše vijesti. Vaše Viralno

OCAT i biljka? – kada vidite razlog za ovu kombinaciju sigurno ćete probati ovaj trik

227

 

Mnoge hemikalije i toksini su  zadnja stvar koju želite da se nađe  u vašem vrtu pa  sigurno ne želite da  sa njima hranite vaše biljke.Iako su jeftini, pesticidi i gnojiva su veoma  loši za okolinu a da ne govorimo o  njihovom uticaju na naše zdravlje. Ocat je savršen  izbor za sve vrtlare koji žele siguran i prirodan proizvod. Iznenadit ćete se kada vidite šta sve u vrtu možete uraditi sa bijelim ocatom.

Štetočine

Glodavci, psi , puževi, psi, i zečevi mrze miris octa. Popršćite bijeli ocat  oko vašeg bilja i niti jedna štetočina ga neće ugoziti. Možete i potopiti staru majicu u ocat i stavit na kolac da visi oko vrta. Takođe poprskajte područja gdje se nalaze mravi i oni će nestati u trenu.

Glineni lonci – čišćenje

Glineni lonci odlično zadržavaju vlagu tla i tako  štite korijen biljke tokom vrućih ljetnih dana . Oni imaju tendenciju da apsorbuju kalcijum, so i minerale  iz vode i gnojiva što ih čini da izgledaju neprivlačno.Očistite  lonac od ostataka i  umočite  ga u otopinu koju ćete napraviti od šolje octa i 3-4 šolje vode. Neka lonacstoji u otopini nekih 30 minuta.

 

Duže trajanje rezanog cvijeća

U vazu gdje držite  cvijeće, dodajte u  vodu 2 kašike octa  i 1  kašičicu šećera. Stavite onda cvijeće i mijenjajte vodu svaka 3-4 dana.

Komenatri su zatvoreni.