Vaše vijesti. Vaše Viralno

Objavljeno novo pravilo za sve vozače: Poludit će kada čuju: Svi automobili će morati za 3 godine imati ovo. Ništa više neće biti isto

619

Uvode se nova pravila: Sva vozila će za tri godine imati ograničenje brzine, što će onemogućiti vožnju brže od 130 kilometara na sat.

Kako je najavila Evropska agencija za sigurnost prometa ETSC, sva nova vozila koja se prodaju na teritoriju Evropske unije imat će postavljeno ograničenje brzine. Navodi se kako namjeravaju uvesti ova ograničenja u naredne tri godine, koji žele spriječiti prebrzu vožnju barem što se tiče cesta Starog kontinenta, a prijedlog su nedavno usvojili i članovi Evropskog parlamenta.

Ograničenje motora

Ograničivači brzine, proizvedeni pod imenom ISA – Intelligent Speed ​​Assist, koriste se za identifikaciju prometnih znakova, a osim toga, oni koriste GPS podatke za određivanje maksimalne dopuštene brzine za to područje u određeno vrijeme.

Ako vozač vozi brže od dopuštenog, najprije će ga upozoriti na ovaj automobil, a zatim ograničiti snagu motora i sam će smanjiti brzinu. To jest, ako se obećanje ispuni i kada Njemačka postavi ograničenje brzine na autocesti, automobili u Evropi više neće moći voziti više od 130 kilometara na sat bilo gdje u Evropi.

Izvršni direktor Evropske agencije Antonio Avenoso kaže kako je ovaj sastanak veliki korak naprijed kada je riječ o sigurnosti na evropskim cestama i da bi za 15 godina mogao spasiti 25.000 života. Ali isto tako, dodaje, to će se primjenjivati ​​samo na nova vozila, pa je važno da budu usvojeni i provedeni što je prije moguće.

Također se navodi da su se posljednji put pravila o sigurnosti u cestovnom prometu u EU-u promijenila 2009. godine i da više nemaju vremena izgubiti. Prema istraživačkim podacima ETSC-a, neovlaštena krivulja brzine, čak jedna trećina nesreće imala je smrtne slučajeve.

Opširnije o ovome možete čitati OVDJE.

Komenatri su zatvoreni.