Vaše vijesti. Vaše Viralno

Njih ne možete prevariti – evo kako policija zna da ste koristili SMS u vožnji

210

 

Ako niste znali pisanje poruka za vrijeme vožnje ubraja se u tzv. rastrojenu vožnju i kažnjivo je . Takva vožnja predstavlja rizik za sigurnost,ali je veoma  teško otkriti. Ako naprimjer osoba sakrije svoj mobitel u krilo, policajcu će biti teško da sazna dopisuje li se taj vozač za vrijeme vožnje.

Ipak policija ima svoje načine da otkrije da li ste slali poruke dok ste vozili . Evo koje tehnike policija koristi kako bi otkrili one koji tipkaju poruke tokom vožnje.

Stalno zurite u mobitel i ne vidite ništa drugo . Vozače koji su zauzeti sa svom mobitelima obično je lahko primjetiti. Oni voze polako, oklijevaju pred semaforima i skloni su krivudanju po cesti.

Vlastiti  logovi na telefonu će vas otkriti. Ako policija ima razloga da posumnja da je pisanje tekstualne poruke na mobitel dovelo do nesreće, oni će od mobilnog operatera zatražiti ispis vaše komunikacije zajedno sa vremenom kada ste slali i primali poruke, sa kim ste, kada i koliko razgovarali.

Vidljivost je ključ za hvatanje vozača prilikom pisanju poruka na mobitel, nadvožnjak je savršeni vidikovac. To funkcioniše ovako: posmatrač stoji na području odakle jasno može da vidi  vozila koja sporije prolaze ispod. Raskrsnice, semafoti, stop znakovi  su pri tome veoma  korisni. Kada policijski službenik primjeti kršenje zakona, on onda radio vezom obavještava ekipu službenika na cesti dajući im jasan opis vozila. Navodi se  boja automobila, boja telefona, pa čak i kojom rukom ga vozač drži.

 

Komenatri su zatvoreni.