Njemačka traži 20.000 radnika: Ova zanimanja su im hitno potrebna, pogledajte kolike su plate

  • Telegraf
  • August 1, 2018
  • Comments Off on Njemačka traži 20.000 radnika: Ova zanimanja su im hitno potrebna, pogledajte kolike su plate

Nijemci već sada zbog nedostatka zanatlija u prosjeku čekaju više od 10 sedmica na obavljanje neke zanatlijske usluge, a situacija bi u bliskoj budućnosti mogla da se pogorša, saopštilo je udruženje njemačkih zanatlija u ponedjeljak.

-Narudžbina trenutno ima toliko da su zanatlije bile prisiljene da odbijaju sve narudžbine, ako ne dolaze od stalnih mušterija- kaže u razgovoru za izdajne medijske grupe Funke Hass Peter Volsfajer- predsjednik udruženja njemačkih zanatlija.

On je ukazao na to da se godinama premalo mladih odlučivalo za obrazovanje u nekom klasičnom zanatsko-uslužnom zanimanju, poput vodoinstalatera, parketara ili molera, tako da je nastao akutni problem sa manjkom stručnjaka,

Svake godine nam nedostaje 15 do 20 hiljada ljudi- rekao je on. Problem bi se mogao dodatno pogoršati u narednom razdoblju kada se očekuje velika smjena u njemačkim zanatlijskim radionicama.

Trenutno nam najviše nedostaje limara, vodoinstalatera, montera centralnog grijjanja kaže on i skreće pažnju na relativno visoka primanja u ovom sektoru. Majstor u vodećoj funkciji može mjesečno zaraditi od 3.500 do 5.500 eura bruta.

Zanatstvo  ili obrtništvo, delatnost koja se bavi proizvodnjom, popravkom ili održavanjem nečega. Zanat ili obrt je preteča industrijske – fabričke proizvodnje.

Majstori koji su „izučili“ zanat su svoj proizvod pravili od početka do kraja. Na primer obućar bi od kupljene, obrađene kože i uz pomoć alata i potrošnih materijala kao što su konac, ekseri i lepak pravio cipelu za kupca, od početka do kraja.

U fabričkoj proizvodnji proces proizvodnje (npr.cipele) se deli na faze, jedni kroje, drugi šiju, treći lepe, četvrti pakuju… U fabričkoj proizvodnji radnicise najčešće obučavaju za jednu tehnološku operaciju, obuka traje brzo i može se koristiti jeftinija i manje kvalifikovana radna snaga.

Fabrička proizvodnja je svojom masovnošću, primenom sofisticiranih mašina omogućila proizvode koji su znatno jeftiniji od zanatskih i time polako odgurala zanate u zaborav.