Vaše vijesti. Vaše Viralno

Ne podnosim Oliverove pjesme, ali ne zato što je Hrvat: Novinar iz Srbije uvrijedio i Dinu Merlina

1,275

“O mrtvima zaista sve najljepše, čisto da se razumijemo! Ovo nema apsolutno nikakve veze sa samim likom Olivera Dragojevića, već samo sa muzikom koju on i njemu slični koriste za lično bogaćenje, a bez nekog pretjerano umjetničkog doprinosa našem regionu.” Ovako započinje priču Srbijanski novinar Aleksa Radosavljević koji je svojom objavom zapalio internet i izazvao mnogo komentara.

“Već duže od deceniju i po u meni se skupljaju frustracije koje čekaju da izađu na papir, a koje se tiču utjecaja pojedinih žanrova na život čovjeka.

Narodnjaci pravi stvaraju u ljudima osjećaj bezbrižnosti, kada se u kafani zapjeva tamburama na uvce.

Rokenrol/metal/punk razdražuje masu i čini slušaoce da se osjećaju moćnim.

Pop- opušta uz lagane zvuke, nekada i prelagane, ali ko voli neka izvoli.

Međutim, postoje i određeni izvođači koje autor ovog teksta svrstava u jedan žanr- PATETIZAM

Taj pravac ne može se opisivati samim muzičkim opusom, već su u njemu daleko više bitniji tekstovi i pristup životnoj filozofiji.

.Daleko od toga da ovakva muzika izumire. Ona napuni beogradsku arenu nekoliko večeri zaredom kada Dino Merlin gostuje, napuni je i kad dođe Džiboni (Oliver nije dolazio, ali to je jedna sasvim druga ličnija priča).

Jer svaki nekreativni, poprilično nemaštoviti muškarac će upravo tamo odvesti svoju ženu, kada čuje da jedan od nekolicine “patetičnih” dolazi u grad.

Ako mene pitate zašto- pojma nemam. Ako pitate njih- jer je “romantično”, lepo je tamo otići, slatki su tekstovi, opuštaju mozak.

Da me ne razumijete pogrešno, da ne bude da pljujem po vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, postoje i srpski izvođači koje me nerviraju podjednako kao Dino i Oliver. Od Kikija Lesendrića sa svojom vječnom patetikom sam dobio ovčije boginje u sedmom razredu Osnovne škole, od pojedinih tekstova Bore Čorbe dobijem nagon za povraćenje.

Komenatri su zatvoreni.