Vaše vijesti. Vaše Viralno

Najbolji način za bojenje starih keramičkih pločica – boja neće spadati ako ovo uradite

735

 

Prvo dobro očistite pločicu sredstvom za čišćenje sa blagim abrazivom. Osim što će vam ovo ukloniti svu nečistoću s pločice, abraziv će djelovati i na glatku površinu te će smanjiti sjaj pločice.

Pošto se uvjerite da je površina čista, trebate agresivnije prionuti na uklanjanja glatkog sjaja sa pločica. Najbolji način za to je pomoću ručne kružne brusilicom. Upotrijebite brusni papir granulacije 220. Brušenjem ćete ukloniti glatki sloj kao i tragove koji bi se mogli naknadno u toku bojenja pojaviti. Nakon što izbrusite sve površine, temeljno očistite svu prašinu koja je preostala iza brušenja.

Korištenjem kvalitetnog i visoko adhezivnog temelja za boje naprvite podlogu na koju ćete kasnije nanijeti boju. Nanesite temeljnu boju četkom da bi obradili uglove, a sa kratkim valjkom nanosite na glatke površine. Ostavite da se temeljna boja fino osuši, prema uputstvu na kanti, a onda nanesite drugi sloj.

 

Pošto se temelj osuši, uzmite novi brusni papir granulacije 220 pa sasvim lagano pređite njime preko površine pločica sa temeljenom boju. Ne treba ukloniti temelj, već samo fino izravnati sve neravnine koje su eventualno preostale od nanošenja. Uvjerite se da je površina fino spremna za bojenje.

Na tako pripremljenu podlogu nanesite najprije lateks boju na uljnoj bazi u odabranom tonu pa premažite polusjajnim ili sjajnim alkaidnim premazom.

Trebali bi imati i razređivač za boju pri ruci kako bi očistili mrlje od boje i temelja, kao i veću količinu zaštitnog papira za zaštitu ostalih površina od neželjenih prljanja.

Komenatri su zatvoreni.