Vaše vijesti. Vaše Viralno

Na Balkanu lako uspijeva: Od jednog zasada ove biljke zarađuje se narednih 20 godina

1,162

Porodica Šamatić iz Šapca pionir je u proizvodnji miskantusa, slonove trave ili kineskog šaša, biljne mase koja je odličan energent.

Prve zasade na 8 hektara zasadili su prije četiri godine i tako obezbjedili prihode za narednih 20 godina.

Prve rizome za sadnju miskantusa Jovan Šamatić uvezeo je iz Austrije, da bi porodici obezbjedio jeftiniji ogrijev i više mogućnosti za zaradu.

Proizvodnja je kako kažu, slična kukuruzu. Nije potrebno kvalitetno zemljište. Jedine obaveze su prva sjetva i košenje svakog proljeća, a prihod je obezbjeđen za narednih 20 godina.

“Ulaganjem hiljadu do hiljadu i po eura godišnje, vi 20 godina koristite zemljište bez ikakvih ulaganja. Na rizomima je zarada još veća. Na jedan kvadratni metar zasadite jedan ovakav rizom i poslije tri do četiri godine imate 250 do 300 rizoma, što znači da ste ostvarili dobit od 250 do 300 puta veću”.

Sa jednog hektara Šamatiću dobiju 20 tona biljne mase. Sve što proizvedu prodaju poznatom kupcu, a planiraju i da prošire plantažu. Od miskantusa se pravi pelet ili briket čija je kalorijska vrijednost ista kao kod ogrevnog drveta. Šamatići tvrde da se od jednog hektarar miskantusa mogu grijati četiri prosječna domaćinstva u sezoni.

-Mi ga koristimo za grejenje, a primjena je velika. Koristi se kao zamjena za proizvodnju plastike, za mineralna ulja, za izolaciju kuća, u auto industriji, za instrument table, branike i volane- kaže Jovan Šamatić.

Od ove neobične trske, planeta ima još jednu korist, jer popravlja kvalitet kontaminiranog i zagađenog zemljišta.

Nadamo se da smo vam donijeli jednu novu ideju, koju biste mogli adekvatno iskoristiti i povećati profit.

Komenatri su zatvoreni.