Krenite već danas: Znate li šta će se desiti ako pojedete jedan kiseli krastavac dnevno

  • Telegraf
  • February 10, 2019
  • Comments Off on Krenite već danas: Znate li šta će se desiti ako pojedete jedan kiseli krastavac dnevno

Malo je ljudi na ovom svijetu koji stvarno baš nikako ne vole kisele krastavce i stoga se često oni nalaze na svakodnevnom jelovniku.

Kiseli krastavci, što je svima sigurno poznato, sadrže u sebi ogromnu količinu vode, bjelančevina, ali i vrlo niskih masnoća i prehrambenih vlakana.

Pored toga već poznatog, kiseli krastavci su jako bogat izvor raznih minerala, uključujući između ostalog željezo, natrij, kalij, ali i fosfor. Sadrže također i mnoge vitamine kao što su recimo vitamini C, A, B-6, B-12, ali i oni manje poznati, riboflavin, niacin i tiamin.

U nastavku ćemo vam navesti 5 glavnih prednosti kiselih krastavaca:

  1. Kiseli krastavci su jaki antioksidansi – oni između ostalog štite vaše tijelo od slobodnih radikala, raznih nestabilnih hemikalija koje inače oštećuju ćelije u našem tijelu.
  2. Oni su izvrstan probiotik – kiseli krastavci uravnotežuju vašu probavu i usput ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključni dio naše zdrave probave u organizmu.
  3. Čuvari su vaše jetre – pored poboljšanja probave, što smo naveli gore iznad u prethodnoj tačci, kiseli krastavci također štite vašu jetru i pomažu joj da filtrira sve toksine iz tijela.
  4. Spriječavaju nastanak čira na želucu – čir je jedna interna odnosno unutarnja rana na vašem želucu ili jedan oblik oštećenja želučane membrane uzrokovano kiselinama. Krastavci od štite vaš želudac i sprječavaju nastanak bilo kakvih čireva.
  5. Pomažu čak i kod dijabetesa – razna istraživanja kroz godine su pokazala kako kiseli krastavci predstavljaju odlične stabilizatore količine hemoglobina odnosno crvenih krvnih zrnaca koje su bogate kisikom. Kiselina kod krastavaca dakle pomaže u kontroli dijabetesa

Da li ste znali sve ovo dragi naši?