Kreće lagano sezona roštilja, a svi ga mrzimo poslije čistiti: Trikovi koji će vam pomoći da očistite svoj roštilj bez muke (FOTO)

  • Zamjena
  • March 29, 2019
  • Comments Off on Kreće lagano sezona roštilja, a svi ga mrzimo poslije čistiti: Trikovi koji će vam pomoći da očistite svoj roštilj bez muke (FOTO)

Proljeće je i kalendarski već lijepo krenulo, i mada je vrijeme još uvijek prevrtljivo sa stalnim promjenama i padavinama ipak je logično i sasvim normalno očekivati da će sa svakim novim danom vrijeme biti sve ljepše i ljepše, da će dani biti sve topliji i sunčaniji.

To naravno automatski znači da će većina nas gledati da svaki vikend ili kada god možemo provedemo dane u prirodi, sa društvom, ili u našim dvorištima u slučaju da posjedujemo kuću.

Sa lijepim vremenom se otvara i sezona roštilja, a stvarno je malo onih koji ne uživaju u delicijama koje se naprave na roštilju, pa se zato, posebno na Balkanu, koristi svaka prilika da bi se malo zaroštiljalo, i popilo koje piće u lijepom društvu na nekim prelijepim prirodnim lokacijama u okolini mjesta u kojem živite ili negdje malo dalje.

Naravno da nakon svakog dobroga druženja uz roštilj slijedi i onaj ružniji i neprijatniji dio kojeg malo ko voli a to je čišćenje roštilja. Ako šta ne volimo da radimo onda je to svakako čišćenje roštilja, ali ako budete slijedili ove savjete koje imamo za vas i taj posao će vam biti veoma olakšan

Jer uz lijepo vrijeme, dobro društvo, u piće i meso sa roštilja svi su raspoloženi da pomognu oko pečenja ili spremanja mesa, ali kada se sve završi i kada na red dođe čišćenje roštilja onda rijetko kad ima dobrovoljaca za taj posao i taj posao najčešće zapadne onoga koji je cijelo druženje i organizirao.

Ali mi imamo nekoliko savjeta za vas kako da sve to riješite efikasno i bezbolno. Ovo su najbolji savjeti za čišćenje roštilja:

  • Treba prvo da napunite kadu ili sudoper, ovisno koliko vam je velika rešetka roštilja, a kadu punite sa vodom i sa sirćetom. Uronite rešetku u tu mješavinu i ostavite nekoliko minuta da sve odstoji, a umjesto sirćeta možete da koristite i obični deterdžent, ali tada treba da ostavite da odstoji malo duže.

  • Dok se rešetka namače vi sa spužvicom počnite da uklanjate ostatke hrane, te masnoću i pepeo, a ako je roštilj plinski, onda očistite put do plamenika i oslobodite ga od svega što se nakupilo na njemu
  • Kada ste sve dobro očistili uklonili ostatke hrane, onda lijepo sastavite roštilj.

  • Tada uzmite žičanu spužvu i iskoristi te je za čišćenje rešetke, a pazite da imate pristup svakom utoru jer je potrebno da uklonite svu masnoću. Kod plinskog roštilja budite posebno oprezni da ne bi slučajno oštetili neki dio.
  • Kada ste sve završili ostavite roštilj pola sata na vazduhu da se dobro osuši.

  • Da bi ste kod idućeg korištenja roštilja bolje ispekli meso, prije nego li spremite roštilj, rešetke tankim slojem premažite uljem.

Ako imate električni roštilj on vam može zablistati uz pomoću samo dva sastojka, a li prije nego li ga poprskate sa sirćetom, dobro bi bilo da ga malo zagrijete, tako da bi se masnoće još brže rastvorile. Nakon toga uzmite pola glavice crvenoga luka i sa njom sastružite masnoću sa rešetki. Luk iskoristite do kraja, a kada završite sa njim uzmite foliju i sa njom dobro očistite rešetku , zatim sve isperite i to je to, vaš roštilj je čist, skoro kao nov.