Koraci koji će vam pomoći da jedete čišće voće i povrće: Jednostavni trikovi koji će vam pomoći da uklonite pesticide sa svoje hrane (FOTO)

  • Zamjena
  • March 28, 2019
  • Comments Off on Koraci koji će vam pomoći da jedete čišće voće i povrće: Jednostavni trikovi koji će vam pomoći da uklonite pesticide sa svoje hrane (FOTO)

Živimo u vrijeme kada ljudi sve više paze na to kako se hrane i šta sve unose u sebe, a posebno se radi na tome da se većina nas zaista trudi da jede što zdravije i kvalitetnije, pa mnogi umjesto mesa, jedu veće količine povrća i voća, a neki svoju cjelokupnu ishranu baziraju baš na toj hrani, a tu mislimo na vegetarijance.

Međutim veliki problem kod nabavljanje današnje hrane, posebno voća i povrća je taj što sve teže možemo da nađemo ove namirnice a da nisu prskane, ta da su sretnici oni koji imaju svoje vrtove ili zemlju gdje mogu da uzgajaju voće i povrće na svoj način.

Šta napraviti kod ovoga problema, jer pranje sa vodom voća i povrća uklanja samo one mehaničke prljavštine i masnoće, dok za neki dio pesticida pojedinci koriste blaga sredstva za pranje suđa i četku, ali u tom slučaju se oštećuje i guli koža sa voća i povrća koja je puna hranjivih materija. I mada se na ovaj način voće i povrće opere bolje nego samom vodom to ipak nije dovoljno da se uklone svi ostaci pesticida.

Neka istraživanja i ispitivanja su pokazala da se ostatci pesticida mogu uspješno ukloniti nekim metodama o do 75%, jer naravno, nemoguće je riješiti svih 100% jer pesticidi znaju da ulaze i duboko unutar samog voća i povrća.

Prije svega, najbolje za nas je da jedemo voće i povrće organskog uzgoja, što je naravno znatno skuplje ali i zdravije, ali ako je to za vas nemoguće ili teško moguće onda pokušajte da nađete svježe voće i povrće koje na sebi ima certifikat EKO, odnosno BIO u nekim zemljama.

Ako ni ovo nije moguće kupujte kod lokalnih prodavača za koje znaju da uzgajaju sa što manje psticida i da beru svježe, a zatim birajte voće za koje se zna da je najviše čisto, jer su neka ispitivanja pokazala da su najprskanije voćke jabuke, grožđe, zatim jagode, borovnice, breskve, nektarine, dok je kod povrća to špinat, celer, salata, crvena paprika, krompir, krastavac te cherry paradajz.

Ipak, šta da se radi ako kupite voće ili povrće za koje niste sigurni da li je prskano ili ne.

Ima se nekoliko rješenja u tome slučaju. Prvo je rješenje da uzmete jednu kašiku morske soli na šolju vode , da voće i povrće namačete u tome oko pola sata i da ga onda saperete.

Drugo je rješenje da napravite otopinu d sirćeta i vode u omjeru 1:4 te da sve namačete oko pola sata i onda da saperete, ali kod prskanih jabuka to treba da radite duže. Sirće je dobro za naturaliziranje bakterija i pesticida koje se znaju naći na svježim namirnicama.

Dok sve to radite bacite pogled na vodu tu i tamo i sami ćete se uvjeriti šta je sve izašlo iz voća i povrća.

Napravite i sami svoj sprej za uklanjanje pesticida, a za prvi recept vam treba jedna kašika soka od limuna, dvije kašike soda bikarbone te jedna čaša vode. Ono što treba da uradite je da dok se soda skroz ne rastvori da ovu smjesu ubacite u flašicu sa raspršivačem i da sa time našpricate svoje voće i povrće, ostavite tako oko 15 minuta, a zatim saperete.

Za drugu sprej vam je potrebno sirće i to jedna šolja, zatim dvije kašike soda bikarbone, te nekoliko ekstrakta sjemenki grejpa koji je izvrstan kao antibiotik. Postupak je isti, sve pomiješajte, poprskajte po voću i povrću a zatim nakon 15 minuta sve isperite.