Vaše vijesti. Vaše Viralno

Ko je ovdje lud: Dok Juventus plaća Ronalda 30 miliona eura, poznate klubove gase zbog duga od 6 hiljada eura za vodu

232

Razlika između bogatog sjevera i siromašnog juga Italije vidljiva je čak i u fudbalu.

Slavni Juventus iz Torina nedavno je završio pregovore sa Real Madridom oko transfera Portugalca Kristijana Ronalda, a plaća portugalca će iznositi nevjerovatnih 500.000 eura sedmično S druge strane legendarni italijanski klubovi Bari, Ćezena i Ređijana neće moći da se takmiče u seriji B odnosno u seriji C jer su im odbijeni zahtjevi za licencu.

Razlog su finansijski problemi ovih klubova i oni će se takmičiti u Seriji D iako nisu bili u zoni ispadanja. Ovakav scenarij je nov za Bari i Ćezenu koji imaju dugu historiju takmičenja.

U maju 2014 godine, klub Bari je nakon 30-godišnje vladavine Mataresa, fudbalski klub sa juga Italije je dobio nove vlasnike među kojima i bivši sudija Đanluka Paparesto koji je platio 4,8 miliona eura na aukciji. Porodica Materasa je klubu ostavila dug od 30 miliona eura, a Paparesta je uspio da pronađe investitore , malezijskog biznismena Nordina Ahmeda koji je kupio 50% dionica kluba te lokalnog moćnika Kozma Đankaspara koji je imenovan za predsjednika kluba.

Idila nije dugo trajala. Plan za obnovu stadiona svetog Nikola nije sproveden u djelo jer gradonačelnik Barija nije želio da izdvoji novac iz gradskog budžeta u te svrhe.

Nije nikakva novost da se klubovi u Italiji već dugo bore sa finansijama, još od 2002. kada je Fiorentina bankrotirala, 153 kluba su se spojili sa drugim klubovima ili su se potpuno ugasili. Primjeri kojeg bi mogli da slijede Ćezena i Bari su Napoli koji je bankrotirao 2004, ali je prošle sezone bio 2. na tabeli, te Parma koja je nakon tri godine igranja u nižim rangovima konačno se probila do Serije A.

Komenatri su zatvoreni.