Vaše vijesti. Vaše Viralno

Jednako se ponosim mojim sprskim rodom i mojom Hrvatskom državom: Da li je Nikola Tesla zaista izgovorio ovu rečenicu

73

Telegram koji je Nikola Tesla poslao DR. Mačeku 1936. godine u Zagrebu ima svoj kontekst, ali ga mnogi pogrešno razumiju.

Porijeklo Nikole Tesle nikada nije bilo sporno,  barem ne onima koji su decenije proveli izučavajući lik i djelo ovog genijalnog naučnika. Na kraju, neki bi dolazili do zaključka da je Tesla zapravo bio kosmopolita.

Ipak, ne znaju da je Tesla poslao telegram tadašnjem hrvatskom lideru Vlatku Mačeku u kojem je naveo kako kako se ponosi srpskim rodom i Hrvatskom domovinom.

Nepoznati autor žestoko se obrušio na tvrdnje da je Tesla hrvatskog porijekla.

-Našoj braći Hrvatima je sve malo. Nikako se ne može zajaziti njihova proždrljivost. Srpske narodne pjesme nam nemilice otimaju, te se Matica Hrvatska sprema da ih izda pod svojim imenom, sprski književni jezik krste hrvatskim, pa čak ni pojedini Srbi kao što je Tesla ne mogu se izvući iz tih kandži.

U proklamaciji američke države Ilionois se navodi da je Tesla bio srpsko- američki naučnik.

Prilkom posjete Beogradu 1892. godine imao je posebnu poruku:

“Svoju radost koju ja ovog trenutka osjećama, ja ne umem da vam iskažem ali se radujem što mogu da ovom prilikom da pred vama, mila braćo izrazim svagda moje najmilije zadovoljstvo, da sam bio i da sam vazda ostao Srbin i ništa više.

U etničkom i religioznom smislu bio je pravoslavni Srbin, iako kruže glasine da je pred kraj života prešao na Islam, nakon što je spoznao savršenstvo Islama.

U njegovoj biografiji neizbježno je pomenuti da mu je otac bio sprski pravoslavni sveštenik Milutin Tesla, kako se navodi u članku.

 

Komenatri su zatvoreni.