Vaše vijesti. Vaše Viralno

Inspirativna priča: Iako je ostao slijep, Haso već 40 godina živi od svog rada

49

U vremenu kada mnogi u našoj zemlji teško dolaze do posla, naročito oni sa nekom vrstom invalidnosti, postoje ljudi koji svojim primjerom mogu biti uzor, naročito mladim osobama.

Haso Sofić iz Duba nadomak Travnika, iako slijep već više od 40 godina ne predaje se i svojim rukama je obezbjedio porodicu egzistenciju i kako kaže nikad mu nije falilo ništa.

-On se već godinama bavi obradom drveta, a njegov majstorski rad je nadaleko poznat u okolici Travnika.

-Drhatale su mi ruke i noge, ali uporan sam bio. Na mašini sam znao odrezati lajsnu od centimetar ili pola centimetra, nikada se nisam povrijedio.

Kaže da mu nije jasna ova omladina kako samo kuka da nema posla, nego se treba pokrenuti i pronaći sebi posao.

Nema sumnje da će ovaj dedo biti inspiracija mnogima, jer Haso iako sa hendikepom nikada nije ostao gladan niti se oslanjao na tuđu pomoć.

Sljepilo (oštećenje vida, gubitak vida) zdravstveni je poremećaj koji se ogleda u djelimičnoj ili potpunoj nemogućnosti vizuelne percepcije u mjeri koja nije rješiva primjenom uobičajenih sredstva, ako što su naočare.Neki izvori isto tako uključuju osobe sa umanjenom sposobnošću vida zato što one nemaju pristup naočarima ili kontaktnim sočivima Oštećenje vida se često definiše kao najbolje korigovana oštrina vida koja je gora od bilo 20/40 ili 20/60. Termin sljepilo se koristi za kompletan ili skoro kompletan gubitak vida.] Oštećenje vida može dovesti do problema pri normalnim svakodnevnim aktivnostima kao što su vožnja, čitanje, druženje i hodanje.Slepilo nastaje kao posledica fizioloških ili neuroloških poremećaja, povreda itd. Slepilo može biti uzrokovano naslednim faktorima, ozledom ili bolešću. Postoje razne skale kojima se opisuje težina ovog poremećaja i definiše sljepilo.

Pogledajte video prilog Federalne televizije.

Komenatri su zatvoreni.