Vaše vijesti. Vaše Viralno

Igrao je opasnu igru sa životima putnika: Upravljao avionom bez dozvole 20 godina, raskrinkan zbog neobičnog manevra

Piloti u rukama imaju živote svih putnika u avionu, broj koji prelazi i po nekoliko stotina u zavisnosti od veličine aviona.

635

Piloti u rukama imaju živote svih putnika u avionu, broj koji prelazi i po nekoliko stotina u zavisnosti od veličine aviona. Ovaj čovjek, Vilijem Čendler, igrao je opasnu igru s tim životima.

Nedavno je odbio unapređenje na poziciju kapetana, što je svima bilo neobično jer titula sa sobom nosi mnoge pogodnosti i prednosti, ne samo na radnom mjestu već i u svakodnevnom životu, a pogotovo nakon odlaska u penziju. Ukratko, to je pozicija kojoj se mnogi koji rade u avionskon industriji dive i koju poštuju, a ako mogu i teže joj.

Čendler je dakle, odbio to unapređenja jer je značilo da bi morao ponovo polagati letački ispit. Naime, on već više od 20 godina upravlja avionima bez dozvole a otkriven je tek nedavno, nakon što je prolazeći kroz vazdušni prostor Švicarske izveo neke neuobičajene manevre s avionom.

Britanski “Miror” napisao je kako je Vilijem Čendler tokom cijele svoje karijere letio s lažnim ispravama, sve dok mu jedna južnoafrička aviokompanija nije oduzela pilotsku dozvolu.

Prema objavi južnoafričkog medija “Mejl Gardijan”, kompanija je otkrila lažne papire za vrijeme istrage o incidentu koji se u novembru prošle godine dogodio dok je avion kojim je Čendler upravljao, let SA206 iz Južne Afrike do Frankfurta, prolazio kroz švajcarski vazdušni prostor.

Švajcarska kontrola leta primjetila je da avion pravi neobične manevre ali nisu znali da njime upravlja lažni pilot.

Ispostavilo se da je Čendler, kopilot na tom letu, u datom trenutku upravljao avionom te je nekoliko puta neobično skrenuo.

„Niko nije razumio te manevre. Napisali su izveštaj čim su sletjeli. Navodno su manevri izazvali probleme i na samom avionu“ – rekao je izvor koji je upoznat sa situacijom i istragom te dodao da je kompanija na osnovu toga pokrenula istragu.

Komenatri su zatvoreni.