Vaše vijesti. Vaše Viralno

Historijska katastrofa Facebooka: Kompanija za samo jedan dan izgubila 120 milijardi dolara vrijednosti, a ovo je najveći razlog

73

Skoro da danas nema osobe mlaže ili srednovječne generacije koja ne koristi društvenu mrežu Facebook, iako mislite da skoro svi vise na njemu, statistika pokazuje jako loše podatke za ovu kompaniju. Podatke koje vam donosimo u nastavku, zabrinut će mnoge, da li će se njihova omiljena društvena mreža raspasti.

Zvanično je: Facebook inc je upravo zabilježio najveći pad vrijednosti u historiji svjetske ekonomije,: Akcije IT giganta pale su u četvrtak za nevjerovatnih 19% i na kraju dana vrijedile su samo 176 dolara, što znači da je ukupan gubitak ove kompanije 119, 4 milijarde dolara -najveći u historiji.

Uzrok gubitka vrijednosti akcija je objavljivanje kvartalnog izvještaja o poslovanju, koji je blago rečeno, katastrofalan.

Na početku četvrtka, FB je na berzi vrijedio 629 milijardi dolara, a na kraju istog dana samo 510. Nijedna kompanija u historiji američke berze nije izgubila 100 milijardi dolara.

Ipak dvije kompanije su bile blizu: 22. septembra 2000. godine Intel je izgubio 90 milijardi dolara tržišne vrijednosti, a Microsoft je izgubio ranije ove godine 80 milijardi dolara.

Slične probleme su imali Apple 2013. godine, kada je izgubio 60 dolara u jednom danu, i Exon mobile 2008 sa 52 milijardi dolara.

Facebookov ekstremni gubitak došao je dan pošto je kompanije objavila izvještaj u kome su predviđene lošije cifre za drugi kvartal nego što su investitori očekivali. Također, kompanije je najavila da očekuje da se rast profita uspor u drugom dijelu godine.

Također, Facebook je prijavio razočaravajući broj dnevnih korisnika što je ključna brojka za ovu kompaniju,

Čini se kako se u svijetu Facebook više ne koristi toliko kao prije, mnoge druge društvene mreže su preuzele primat, posebno kod mlađe generacije koja se bazirala na Instagram ili Snapchat.

Komenatri su zatvoreni.