Vaše vijesti. Vaše Viralno

Gradovi Balkana i BiH među najzagađenijim na svijetu: Pokušajte pogoditi koji je najzagađeniji grad BiH na listi top 10

169

Organizacija QAIR – AirVisual je objavila nove podatke o nivou zagađenosti vazduha širom planete. Podaci o zagađenosti se mogu u realnom vremenu na njihovoj i ažuriraju se svakih nekoliko minuta. Tako je Sarajevo u jednom periodu bilo u prvih 10 najzagađenijih gradova u svijetu, dok je nakon ponovnog učitavanja stranice palo na 11. mjesto.

Predstavnici AirVisual navode kako su gradovi na Zapadnom Balkanu među najzagađenijim u Evropi, prema globalnom izvještaju o kvalitetu vazduha za 2018. godinu.

Nisu mnogo iza njih ni gradovi Sjeverne Makedonije kao Tetovo, Kumanovo, Bitola i Skoplje. Četrnaesto mjesto trenutno zauzima Kosovska Priština a pedeseto mjesto srpski Beograd. U izvještaju je obuhvaćeno preko 3000 gradova a Lukavac iz Bosne i Hercegovine se našao na 92. mjestu. Podaci pokazuju da su u 64% gradova svijeta prekoračene dozvoljene granične vrijednosti zagađenja vazduha.

U skoro objavljenom izvještaju ‘Hronično zagađenje ugljem’ pojavili su se podaci koji govore da je primjećeno pogoršanje emisija štetnih čestica u 2017. u odnosu na isti period 2016. godine. Te nalaze su Tuzlaci koristili za argumentovanje tvrdnji da je glavni izvor zagađenja gradska termoelektrana koja sagorjeva oko 3,8 miliona tona mrkog uglja godišnje. Tokom nezavisnih nadgledanja koja su obavljena 2016. i 2017. godine pokazalo se da se emisije drastično povećavaju čim padne mrak ili poslije 7 naveče, što je predlagalo činjeničnost informacije da su filteri za prašinu u termoelektrani Tuzla isključeni tokom noći.

Prema analizama raznih agencija pokazalo se da će sljedeće godine oko 7 miliona stanovnika osjetiti posljedice zagađenja vazduha, što će u konačnici globalnu ekonomiju koštati oko 225 milijardi američkih dolara. Podaci o zagađenju su u realnom vremenu dostupni svaki dan.

Komenatri su zatvoreni.