Ginekolog otkrio: Najveća zabluda o menstruaciji u koju vjeruje 90% žena

Postoje neke zablude o menstrualnom ciklusu, a većina žena u njih vjeruje, evo o čemu je riječ:

Da li vam se nekad poklopilo da imate menstrualni ciklus kada ima i neka vaša prijateljica ili druga bliska osoba sa kojom provodite mnogo vremena. Žene često vjeruju da kada s nekim provode mnogo vremena da će dobiti menstruaciju kada i one.

Ako ništa, vjerujemo da ste imali prilike da čujete za ovo sujevjere. Naime, psiholog Martha McClintock je 1971. godine uradila istraživanje na ovu temu. Ona i njen tim su proučavali tu sinhronizovanost kod žena koje žive zajedno ili jednostavno provode vrijeme skupa.

Oni su ispitivali djevojke u studentskim domovima i primjesili su da su počele dobijati u slično vrijeme, tj, da su im se ciklusi počeli usklađivati.

Međutim, postoje i oni koji ne vjeruju u tu sinhronizovanost i sve navode kao slučajnost. Kažu da se to jednostavno tako zadesi jer je logično da se ciklusi poklope poslije nekog vremena. Po njima je sve to slučajnost.

Dobro, mi bismo vam rekli da psiha dosta utiče na to. Šta vi mislite o navedenom, da li je sve slučajnost ili postoji sinhronizovanost.

Da li ste znali da su žene u staroj Grčkoj bili u potlačenom položaju, grčki filozof Aristotel je rekao “Žena je izvor propasti i nedaća na svijetu. Ona nalikuje drvetu koje daje otrovne plodove. Spoljašnost drveta je lijepa, ali ptice koje jedu njegove plodove umiru isto trenutka.

Perzijanci su dozvoljavali ženidbu sa majkom, kćerkom, sestrom, bratičnom, tetkom. Kinezi su smatrali ženu zlom. Muškarac je imao pravo prodati ženu kao roba.