Ginekolog nam otkrio: Da li se žene mogu kupati u moru za vrijeme menstruacije?

  • Telegraf
  • August 2, 2018
  • Comments Off on Ginekolog nam otkrio: Da li se žene mogu kupati u moru za vrijeme menstruacije?

Mnoge žene se plaše menstruacije na godišnjem odmoru, nekoliko dana gdje se trebaju maksimalno opustiti provedu u tegobi i brigama, doktori sada otkrivaju da li se žene smiju kupati za vrijeme menstruacije.

Krvni sudovi su više rašireni za vrijeme ciklusa, žena je podložna svakoj vrsti infekcije i zbog toga kupanje u bazenima i stajaćim vodama nikako ne bi preporučila poznata ginekologinja Mima Fazlagić. Rekla je da treba izbjegavati kupanje, možete kada je more u pitanju, ali kada je krvaranje intenzivno tada trebate prestati.

Kada jenjava mensturalno krvaranje, možete se slobodno u moru kupati, pogotovo ako voda nije previše hladna, a prije ulaska u vodu trebate staviti tampon i nakon izlaska ga promijeniti.

Odmah poslije kupanja mijenjajte tampon, trebate ga promijeniti neposredno nakon izlaska iz mora, zajedno sa kupaćim kostimom, a pritom morate voditi računa o higijeni ruku. Žene sa izrazito obilnim menstruacijama i obilnim ugrušcima treba da se konsultuju sa svojim ginekologom, koji dobro poznaje njihov ginekološki nalaz, a ako postoje uslovi za promjenom uložaka, tampona i kupaćeg kostima onda nema smetnje da se kupate u moru.

Uticaj sunca

-na pojačano mensturalno krvaranje utiče sunčanje, kao i na rad hormona, a morate biti izuzetno oprezni prilikom izlaganja suncu. Sunčevi zraci nekada nepovoljno djeluju na kožu, zaštitni faktori su nužni kao i šeširi za glavu.

Zašto mensturacija često izostaje na ljetovanu

-To je često promjena dnevnog ritma koji utiče na rad hormona, a to može neposredno da utiče na dužinu trajanja mensturalnog ciklusa, najčešće se to događa tokom prelaska u drugo godišnje doba.