Vaše vijesti. Vaše Viralno

Da ne povjeruješ: 15 godina nisu išli na posao, a primali platu, evo kako im je to uspjelo

99

Dva radnika gradskog vijeća Herez de la Frontere u pokrajini Andaluzija u Španiji otpušteni su nakon što je ustanovljeno da 15 godina nisu dolazili na posao.

Kako se dalje navodi, dva muškarca su za to vrijeme uredno primala platu, a greška je ustanovljena da dotični vozač i baštovan nisu radili od 2015. do 2016, da bi se kasnije utvrdilo kako je njihovo odsustvo zapravo mnogo veće, nego što se to isprva mislilo.

Tim povodom oglasila se i generalna unija radnika, jedan od najvećih sindikata u Španiji, koja je navela da su radnici iskoristili nagomilane prekovremene sate i pretvorili ih u slobodne dane i da je sve legalno. Unija dozvoljava razmjenu slobodnih dana između radnika i navodi da su radnici također iskoristili slobodne dane svojih kolega.

Sa druge strane, gradsko vijeće je obrazložilo u saopštenju da jednostavno želi da eliminiše nepravedno stečene navike radnika koje nanose značajnu štetu kako samom vijeću tako i njegovim uslugama i oštećenoj gradskoj kasi. U istoj pokrajini prošle godine kažnjen je 69-godišnji Španac nakon što su čelnici gradske službe otkrili da se nije pojavljivao na poslu šest godina.

Radnička prava širom svijeta su ugrožena, pa radnici moraju sami sebi da pronalaze mnogobrojne načine kako bi barem malo odmorili svoje tijelo. Ipak ovaj slučaj je jedan od ekstremnijih kada je u pitanu izostajanje s posla. Savjetujemo vam da ne radite isto jer na Balkanu niko ne bi trpio ovako nešto. Poznato je da se kod nas otkazi dobijaju za mnogo manje stvari i da su gazde često okrutni likovi kojima je samo novac bitan, a radnička prava zanemaruju.

 

Komenatri su zatvoreni.