Vaše vijesti. Vaše Viralno

Da li ste se zapitali – koliko jaja je dozvoljeno pojesti za jedan dan ?

165

 

Znate onu : svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje – svima  je dobro poznata pjesmica. Naime jaja su mnogima i omiljena večera a ne samo doručak . Bilo da je riječ o kajgani sa raznovrsnim dodacima, jajima na oko s avokadom ili možda o kuhanim jajima, vole ih i veliki i mali.

Proteini i voda sunajvažnije stvari u organizmu pa su ključni za razvoj tjelesnih tkiva, posebno mišića, koji se hrane proteinima, zato možemo da kežamo da jaja daju snagu.

Iako  su tako zdrava potrebno voditi računa o tome koliko ih unosimo . Treba pripaziti  na  cjelokupnu prehranu te paziti da redukovano unosimo zasićene masne kiseline.Dva jaja na dan je zdravo, ali ako preferirate jaja  sa sirom, onda je vaš unos zasićenih masnoća i kalorija dosta veći.Umjesto da jaja pospete sirom počastite se radije  nekim suhomesnatim proizvodom, svoj idući doručak pripremite promišljeno.

Na nekoliko kapi maslinovog ulja ispecite jaja po želji pa uz njih poslužite nekoliko kriški avokada, salatu svježu te krišku hljeba od cjelovitog zrna. Tako ćete dobiti doručak bogat zdravim mastima, ugljikohidratima, laknima i proteinima koja će vam trebati za početak dana.

 

Komenatri su zatvoreni.