Vaše vijesti. Vaše Viralno

Da li prosipate vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu u sudoper? Nakon ovoga to više nikada nećete uraditi

846

Voda u kojoj kuhamo tjesteninu zapostavljena je i najčešće bez razmisljanja bačena u sudoper. Tu vodu, međutim, slavni kuhari otvoreno i često nazivaju „zlatnom tečnošću“ kuhinje.

Tjesteninu svi često biramo. Bili mi kod kuće, u stisci s vremenom ili željni romantične večere s partnerom; ili par idemo u restoran i želimo nešto jednostavno, zasitno a sigurno ukusno, pasta meni je uvijek tu za nas.

Pravi ljubitelji tjestenine biraju vrstu u skladu sa sastojcima s kojima je žele pomiješati. Tako s morskim plodovima idu špagete, linguini i fusili, s mesom pappardelle i fettucine, s pesto sosom opet fusilli i trofie, sa sosovima od povrća ili sirom idu penne, rigatoni i makaroni a ravioli i tortellini idu samo sa maslom ili uljem.

Svoju tjesteninu, koja god bila, ne kuhajte do kraja već ostavite blago „al dente“. Procijedite je, ali sačuvajte otprilike jednu šolju slane vode u kojoj ste kuhali jelo. Tjesteninu onda ubacite u sos koji planirate iskoristiti i pustite da kuha još kratko. Kad to uradite, šanse su da će tjestenina izgledati nekako presuho, a sos pregusto. Tu dolazi naša zlatna voda – polako naspite sačuvanu vodu u sos u kojem je tjestenina već. Skrob će pomoći da se sastojci povežu – sos će se bolje uhvatiti za tjesteninu i dobiti poseban okus i teksturu koje ne možete postići na mnogo drugih načina, a sigurno ne ovako lakih.

Ako vodu mislite koristiti i za druga jela, slobodno je zamrznite i sačuvajte za trenutak kad vam zatreba. Možete je iskoristiti za bilo koji sos za posebnu čar!

Komenatri su zatvoreni.