Vaše vijesti. Vaše Viralno

Čudo iz manastira: Monasi lumpuju uz Mejdene i Metaliku, kidaju na gitari i to samo hevi metal

176

Dva mlada monaha iz manastira Tuman odlučila su da zadrže i njeguju svoju ljubav prema hevi metalu uz blagoslov igumana Dimitrija. Redovno sviraju gitare i vježbaju kada im to duhovne i svjetovne obaveze dozvole.

Naravno, manastir je to, pa monasi Teofil Radović i Petar Bogdanović sviraju na akustičnim gitarama, a repertoar im je veoma neuobičajan, barem kada su u pitanju sveštena lica. Na njihovoj set listi su Metallica, Deep Purple, Partibrejkersi, ali i Iron Maiden čiji su cover pjesme “Wasting love” obradali pred kamerama, a snimak je osvanuo na youtubu.

Ovaj nesumnjivo neobičan dvojac nije jedino čudo iz ovog samostana, kako kažu monasi, muzika i duhovnost su blisko povezani, a veza rokenrola i pravoslavlja je dokazana već mnogo puta, kroz humanitarne akcije i koncerte rokera za pomoć srpskim svetinjama.

S obzirom na to da je hevi metal, a i generalno rokenrol muzika koju teško možete povezati sa pravoslavljem i da će sigurno biti dušebrižnika koji će zbog ovog spota negodovati, pitali smo igumana Dimitrija kako se to pravoslavlje slaže sa ovom zapadnom muzikom.

“Sve što je Bog dao čoveku samo po sebi je usmjereno ka dobru, pa samim tim i muzika. Pitanje je kako se mi prema njoj odnosimo i kako je koristimo. Važno je da nas to vodi ka višem cilju, a to je spasenje.

Manastir Tumane je pravoslavni manastir Eparhije braničevske Srpske pravoslavne crkve. Nalazi u Golubačkoj dolini na samoj obali istoimenog potoka, 12 km udaljen od Golupca.

Poslušajte ovaj zanimljivi dvojac i njihovu obradu pjesme od popularne heavy metal grupe Iron Maiden.

Komenatri su zatvoreni.