Čudnovata staklena kuća u Švedskoj: Par napravio sebi dom od stakla uz pomoću kojeg uspijeva da uštedi gomilu novca (VIDEO)

  • Zamjena
  • March 31, 2019
  • Comments Off on Čudnovata staklena kuća u Švedskoj: Par napravio sebi dom od stakla uz pomoću kojeg uspijeva da uštedi gomilu novca (VIDEO)

U današnje vrijeme je veoma važno biti zbrinut kada je krov nad glavom u pitanju, jer je to za mnoge, a posebno za mlade ljude jedno od najvažnijih egzistencijalnih pitanja koje nikako nije lako riješiti, jer mnogi nisu u stanju ni u prilici da sebi priušte bilo kakvu nekretninu.

Ulaganje u kuću ili stan je zaista veliko ulaganje, pa samim time svako gleda da kada ima kuću ili stan uštedi što više može na nekim dažbinama, da bi mogli pokriti neke druge rupe u budžetu.

Zato je zaista veliko čuđenje čak i na svjetskoj razini izazvala ova porodica iz okoline Štokholma u Švedskoj, koja je cijelu svoju kuću stavila pod staklenik i staklo debljine od 4 milimetra. Oni su se odlučili na ovaj potez da bi im u samoj kući bilo što toplije, a i iz razloga da bi što duže mogli da uzgajaju svoje voće i povrće koje se također nalazi pod staklom

Par Mari Granmar i Čarls Sakiloto su došli na ovakvu ideju kada su vidjeli neka djela arhitekte Bengta Varnea iz 70. godina prošloga vijeka, a koji je koncept ovakve izgradnje kuća nazvao ”Nature house”.

Arhitekta Varne je prvu ovakvu kuću napravio za svoju porodicu baš u Štokholmu, a cijela kuća je bila okružena staklenikom, u njoj je mogao da održava svoju baštu , a imao je i poseban sistem za prečišćavanje vode, a tim sistemom je sakupljao kišnicu sa kojom se kupao, a koristio je i za pranje suđa, veša i ostalih stvari u kući. Biljke koje su se nalazile u kući, u stakleniku su mu pročišćavale vazduh te ga obogaćivali, a sunčevi kolektori su spremali energiju u spremnike koji su se nalazili ispod kuće.

Na osnovu svega ovoga Meri i Čarls su odlučili da naprave svoju sopstvenu kuću, pa su prvo pronašli adekvatni plac sa ljetnom kućom oko koje su instalirali staklenik, a sve ih je to koštalo oko 70 hiljada eura. Unutar kuće ima poseban centrifugalni sistem za pročišćivanje otpadnih voda koji ovaj par koristi za navodnjavanje bašta