Budite spremni na najezdu mrava u svojoj kući: Najefikasniji načini da se riješite ovih dosadnih nametnika (FOTO)

  • Zamjena
  • April 1, 2019
  • Comments Off on Budite spremni na najezdu mrava u svojoj kući: Najefikasniji načini da se riješite ovih dosadnih nametnika (FOTO)

Proljeće je lagano stiglo u naše krajeve, a sa time nam slijedi i prava mala najezda malih kukaca, insekata i drugih malih bića, koji nekako počnu da se pojavljuju u našim domovima i vrtovima baš u ovo vrijeme

Ako su vam dosadni mravi doslovno okupirali kuću evo na koji način i to prirodni da ih se riješite bez upotrebe i kupovine hemijskih sredstava.. Prije svega, ako ste primjetili da u kući imate mrave, treba da zaštitite svoju hranu kako se ne bi zavukli na ta mjesta.

Mravima na primjer nije niti malo draga soda bikarbona, pa je dobro da pomiješate iste količine soda bikarbone i šećera u prahu te da sve to postavite na mjesta gdje se pojavljuju mravi i primjetit ćete da će mravi ubrzo nestati.

Dobra stvar protiv mrava je i sirće, pa je dobro da radne površine očistite mješavinom vode i sirćeta, koja će odbiti mrave ali je i veoma dobra kao prirodno sredstvo za čišćenje u kuhinji.

Mravi ne vole ni začine pa bi bilo dobro da pomiješate čili, kurkumu i crvenu papriku i da to ostavite na mjesta kuda se kreću mravi

Ako se iz vaše kuhinje može izaći van, to je dio kojim prolaze mravi i sve što trebate da bijelom kredom povučete malo deblju crtu ispred vrata jer mravi ne vole kalcijev karbonat, tako da će na taj način biti blokiran njihov ulazak u vašu kuhinju.

I mljevena kafa je odličan izbor za tjeranje mrava i samo je stavite na mjesta gdje se pojavljuju i ubrzo će nestati

Cimet i ulje cimeta je također efikasno sredstvo za tjeranje mrava, a možete i sami da napravite sprej za tjeranje marava i to na ovaj način.

U pola litra vode dodajte dvije kašike cimeta i nekoliko klinčića, a sa tom mješavinom poprskajte mjesta na kojima se pojavljuju mravi. Također možete da napravite smjesu od vode, tekućeg sapuna te sa nekoliko kapi eteričnih ulja, a možete da dodate i malo začina metvice i lovora te sve to samo nanesite na mjesta na kojima ste vidjeli mrave.