Vaše vijesti. Vaše Viralno

Budite se sa znojem na licu: Evo na koju bolest često ukazuje znojenje

288

Često se znojite, možda je vrijeme da poslušate svoje tijelo, i shvatite šta vam želi poručiti prekomjernim znojenjem.

Istraživanja pokazuju da  se prekomjerno znojenje javlja kod osoba koje imaju dijabetes tipa 1 i 2. Međutim, stručnjaci ističu da se znojenje pojačava i kad nivo šećera u krvi značajno opadne (hipoglikemija). Također ako se pored znojenja javlja osjećaj gladi, suha usta i ubrzano srce i onda je moguće da patite od niskog nivoa šećera u krvi. Hipogklimija se javlja i tokom spavanja, npr ako se budite znojavi i sa glavoboljama.

Evo šta vam tijelo želi poručiti prekomjernim znojenjem

Pod stresom ste

Po mirisju znoja lahko se može prepoznati da li ste pod stresom. Kada nam je vrućo aktiviraju se ekrirne žlijezde, koje se nalaze diljem tijela i proizvode znoj koji se uglavnom sastoji od vode i soli i nema izraženi miris.

Kada smo pod stresom, znoj proizvode apokrine žlijezde koje se nalaze samo po određenim dijelovima tijela, najčešće pazusima.

2. Širite pozitivu ili strah

Istraživanja su pokazala da ljudi u vašoj blizini mogu znati što osjećate po mirisu vašeg znoja. U jednom eksperimentu 36 žena je moralo pomirisati uzroke 12 muškaraca koji su prije toga pogledali filmove koji su ih trebali preplašiti ili usrećiti.

Kad su žene pomirisale znoj preplašenih muškaraca to je izazvalo sličan osjećaj i kod njih pomiješan sa mučninom, a kada su pomirsale znoj od sretnih muškaraca osjećale su se zadovoljnije i imala blag osmijeh na licu.

3. Prijeti vam opasnost od toplinskog udara

Šećete se tokom vrelog ljetnog dana i odjednom osjećate kako se više ne znojite i vrti vam se. To što ste doživjeli zove antihidroza, stanje u kojem se ne možete normalno znojiti.

Ako svoje tijelo odmah ne hidratizirate sa vodom, prijeti vam opasnost od toplinskog udara.

Komenatri su zatvoreni.