Slike zbog kojih ćete se sasvim sigurno jako dugo smijati: Broj #3 ćete poželjeti istog trenutka (FOTO)

  • Telegraf
  • February 10, 2019
  • Comments Off on Slike zbog kojih ćete se sasvim sigurno jako dugo smijati: Broj #3 ćete poželjeti istog trenutka (FOTO)

Naše dragocjeno i nezaboravno djetinjstvo je puno uspona i padova, i svi imamo istu želju…svi mu se želimo opet vratiti, ali nažalost niko to još nije uspio. Barem na jedan trenutak pobjeći …

U nastavku današnjeg članka možete pogledati 10 fotografija nekih stvari koje su mnoge djecu nekada ranije učinile sretnima i proslavile njihovo djetinjstvo. Ako ste među onim starijima, sigurni smo da će vam mnoge od ovih dole prikazanih stvari biti jako poznate, a neke od njih će vam na kraju natjerati suze na oči:

Doba u kojem se inače djeca smatraju potpuno odgovornima za svoje društveno povezane aktivnosti (npr. kao npr stupanje u brak, glasanje itd.). Ta se dob tokom vremena  stalno mijenjala, a to se također odražava u načinu na koji se mladi tretiraju na sudu. U rimsko doba recimo djeca su bila smatrana krivima za zločine koje su napravili, a istu poziciju je kasnije usvojila i Crkva.

U 19. vijeku djeca mlađa od sedam godina bila su posmatrana kao još uvijek nesposobna za kriminal i bilo kakav zločin. Djeca od sedam godina i starije su bila smatrana potpuno odgovornima za svoje postupke. Stoga se takva djeca mogu suočiti sa kaznenim prijavama, biti poslata u zatvor za odrasle, ali isto tako biti i kažnjeni kao odrasli bičevanjem, žigosanjem ili čak u najgorem slučaju vješanjem.

Danas, u mnogim zemljama, prvenstveno poput Kanade i Sjedinjenih Država, djeca starija od 12 godina su stopostotno odgovorna za sve svoje postupke. Mogu se slati, ako nešto pogriješe, u posebne kazneno-popravne ustanove i domove, poput onih domova za maloljetnike.