100 grama ove čokolade košta 500 KM. Najskuplja i najukusnija čokolada na svijetu, a sada je otkriven i tajni recept, ali i razlog zašto je ona tako skupa. Nikada lakši recept niste vidjeli (VIDEO)

  • Telegraf
  • February 14, 2019
  • Comments Off on 100 grama ove čokolade košta 500 KM. Najskuplja i najukusnija čokolada na svijetu, a sada je otkriven i tajni recept, ali i razlog zašto je ona tako skupa. Nikada lakši recept niste vidjeli (VIDEO)

John Q. Tullius, poznati karikaturista je jednom rekao da “9 od 10 osoba voli čokoladu i da deseta osoba uvijek laže.”

U prašumama regije Pjedra de Plata u Ekvadoru (Južna Amerika) raste statistički dokazano najrjeđa vrsta kakaa na svijetu.

Ovo drvo tokom jedne čitave sezone izrodi svega nekoliko plodova a da stvar bude još nevjerovatnija od toga, upravo ovi stvarno malobrojni plodovi kakaa daju najjači mogući ukus.

Zahvaljujući jednom jako posebnom postupku pripreme, od ovih plodova nastaje daleko najukusnija čokolada na svijetu. Toliko je visoko vrednovana na tržištu, da njena cijena dostiže stvarno nevjerovatne cifre. Sto grama ove čokolade recimo dostiže čak cijenu i do 300 dolara (495 KM).

Mnogi sretnici koji su je probali su rekli da ona stvarno vrijedi uloženog novca.

U nastavku pogledajte kako ta, sada već čuvena, čokolada izgleda:

Nismo vas upozorili da ove slike gledate gladni, odnosno praznog stomaka. Izvinjavamo se zbog toga.

Sada, ako ste nešto pojeli i spremni ste za nastavak, možemo vam pokazati i video klip u kojem se priča o ovoj najskupljoj i najukusnijoj čokoladi na svijetu:

Isto jedan jako zanimljiv podatak jeste da su praline napraljene od ovog kakaoa ušle u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplje ikada (prodate po cijeni 2.660 dolara). Pogledajte i taj video u nastavku:

O čokoladi:

Čokolada je delikatesa koja se dobiva miješanjem kakao mase s većom ili manjom količinom šećera Najčešće na tržištu dolazi u obliku pločica Ime potječe od vremena kada je čokolada okusila više kao piće iz riječi Xocóatl ili chocolatl (xoco, što znači gorka i atl voda)

Plod kakao stabla daje osnovnu sirovinu u proizvodnji čokolade tj kakao (u Aztec cacaotl) nezgodnu biljku koja raste u tropskoj šumi od južnog Meksika do amazonskog bazena.

Pretpostavlja se da su Olmeci kuhali smjesu od čokolade čak i prije 2.600 godina U maju mjesecu je visoko razvijena civilizacija uvijek organizirala proslavu u čast bogu Ek Ek Chuahu tokom kojeg su se davale žrtve i pokloni životinja a kakao zrna su prihvaćena kao sredstvo plaćanja

Od svojih putovanja u Južnu Ameriku Kristofor Kolumbo donio ga je španjolskom dvoru i kakao sjemenu ali nije izazvao nikakav interes Samo će španjolski konkvistador Hernán Cortés početi osvajati Južnu Ameriku i uništavati tamo civilizacije isprobavajući Xocolatl toplu tekućinu kakao koju je Azteca vladar Montezuma ponudio u ogromnim zlatnim čašama

Asterisks čokoladni napitak pio je toplo i bez slatkoće slatkoće ali su dodali začine poput vanilije i čilija a samo su Europljani od čokolade napravili slatkiš Španjolski redovnici prvi su u Europi pripremili čokoladu još uvijek tekuću počeli dodavati šećer i cimet ali tajna se dugo nije mogla sakriti.