Vaše vijesti. Vaše Viralno

Rečenice koje nikada ne trebate reći svojoj djeci

204

Kao i svaki normalan roditelj, jasno je da vi svome djetetu želite samo najbolje ali imaju te neke fraze i rečenice koje bi trebali izbaciti iz upotrebe jer su totalno kontraproduktivne u vaspitavanju djece.

Pusti me na miru– ljudsko ste biće i sasvim je normalno, iako ste roditelj, da vam treba pauza, odmor od svega, pa i djece. Nekako objasnite djetetu da ćete obratiti pažnju na njega vrlo skoro, ali nikako ga ne tjerajte sa izrazima”ne gnjavi me” ili ”imam posla”.

Ti si tako…– često roditelji znaju da drugim roditeljima ili poznanicima o svome djetetu govore da su stidljiva, i time ih nesvjesno ponižavaju i bude neugodu u djetetu da on pomišlja da nešto nije u redu sa njim.

Nemoj plakati–  ovakva fraza, iako roditelj misli da čini najbolje svome djetetu , se treba izbjegavati. Bolje je objasniti djetetu da ste vi tu za njega, i da ga nećete pustiti ma kakva situacija bila.

Zašto ne možeš biti poput tvoje sestre/brata– izbjegavajte svako poređenje svoga djeteta sa svojom drugom djecom ili djecom nekih prijatelja ili poznanika. Svako dijete je jedinstveno ljudsko biće i u svakom slučaju ne treba da liči na bilo koga drugoga.

Vidjet ćeš ti kada ti otac dođe kući– i ovu rečenicu izbaciti iz upotrebe, jer roditelj do kraja dana , vjerovatno i zaboravi na grešku koju je dijete napravilo, ali agonija čekanja na kaznu može biti gora i od same kazne.

 

 

 

 

 

Komenatri su zatvoreni.