Vaše vijesti. Vaše Viralno

Ovo su znakovi da imate hormonalni poremećaj !

1,058

 

Hormoni kontrolišu mnoge važne procese u našem organizmu. Zato kada se naruši proizvodnja hormona, to uveliko utiče na naše zdravlje, ponašanje, raspoloženje. Ovo su najčešći simptomi hormonalnog poremećaja :

Akne ili bubuljice– akne ili mitiseri nastaju uslijed zapušenih pora. Iznenadna pojava akni je urokovana hormonalnim promjenama. Ove stvari se najčešće dešavaju tokom tinejdžerskih godina.

Glavobolje– osim umora i stresa razlog za česte glavobolje može biti niski nivo estrogena. To je ženski hormon koji nastaje u jajnicima i kontroliše metaboličke procese u mozgu i kičmenoj moždini.

Loše spavanje– Insomija je opasan znak jer ukazuje na manjak progesterona koji je prirodni relaksant i on vas opušta i smiruje.

Znojenje– Ovo se najčešće dešava sa ženama u menopauzi kada je nivo hormona kod žena veoma nestabilan.

Umor– čest i konstantan umor je znak hormonske neravnoteže. To obićno znači da postoje problemi sa štitnom žlijezdom.

Promjene u težini– dobijate na težini bez obzira koju hranu jeli i koliko. Manjak ili višek nekih hormona može dovesti do toga da tijelo čuva mast a gubi mišiće.

Zaboravnost– Konstantna zaboravnost i slaba koncetracija takođe mogu biti uzrokovani hormonskom neravnotežom Tu se radi o niskom nivou estrogena i kortizola.

 

 

 

 

 

 

Komenatri su zatvoreni.